Ex -Yu

Interpol će provjeravati goste crnogorskih hotela

Interpol će provjeravati goste crnogorskih hotela
Interpol će provjeravati goste crnogorskih hotela

PODGORICA - Nekoliko crnogorskih hotela povezano je sa Interpolovom bazom podataka u kojoj se vrše provjere svih gostiju tih turističkih zdanja, kako bi se utvrdilo da li neko od njih koristi lažna ili ukradena lična dokumenta, prenosi Radio televizija Crne Gore.

Rukovodilac Nacionalnog centralnog biroa Interpola Dejan Ðurović naveo je da će Interpol uskoro imati sličnu konekciju i sa nacionalnom avio-kompanijom, ali sa bankarskim sektorom.

Kako je objasnio, riječ je o testnom projektu širenja Interpolovih servisa na privatni sektor, a Crna Gora je prva u svijetu koja ga je primjenila.

Servis je nastao kroz unapređenje FIND sistema, koji je do sada funkcionisao samo na graničnim prelazima, gdje su uz pomoć specijalnih linkova vršene provjere osoba, putnih isprava i vozila, upoređujući ih sa Interpolovim bazama potjernica, izgubljenih i ukradenih dokumenata i vozila.

U prvoj fazi ti servisi su prošireni prema pojedinim hotelskim preduzećima u Crnoj Gori, što podrazumjeva provjere gostiju koji se registruju u hotelima, kroz Interpolove baze podataka.

"Provere su inicijalno išle samo za putna dokumenta, dok je u decembru 2014. servis proširen ka proverama lica kroz Interpolovu bazu traženih lica ", objasnio je Ðurović, ali nije želio da otkrije koji crnogorski hoteli su postali dio Interpolovog projekta, niti da li je neko od gostiju tih turističkih kompleksa hapšen zbog korištćenja lažnih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije