Ex -Yu

Islamisti pred vratima Kosova

Islamisti pred vratima Kosova
Islamisti pred vratima Kosova

PRIŠTINA - Islamski teroristi spremaju napade na širem području Kosmeta, pa su institucije samoproglašenog Kosova u stanju pune pripravnosti.

Prema zvaničnim informacijama policijske službe, teroristi iz Iraka i Sirije, preko svojih ćelija na Kosovu, Makedoniji i južnoj Srbiji, pripremaju niz akcija.
 
U skladu sa procjenama, podignuta je bezbjednost na najviši nivo, sa posebnom pažnjom na obezbjeđivanje policijskih stanica, zatvora, zgrade parlamenta, vlade samoproklamovanog Kosova i objekata diplomatskih misija.
 
Opasnosti od terorističkih akcija neprestano su prisutne - tvrde u policijskoj stanici u Gračanici i navode da je policijski objekat u strogom centru gradića, kao i druge policijske stanice na Kosmetu, pod posebnim mjerama obezbjeđenja.
 
Stepen bezbjednosti ide dotle da policajci koji su raspoređeni na kotama obezbjeđenja nose pancire.
 
Kosovska policija, u saradnji sa Euleksom, razmatra otkazivanje tradicionalnog koncerta u centru Prištine posvećenog Danu nezavisnosti SAD, koji bi trebalo da bude održan 4 jula.
 
Policija je podnijela više od 130 krivičnih prijava protiv lica koja se povezuju sa učešćem u terorističkim akcijama i kriminalnim organizacijama, kao i zbog njihove podrške osobama koje su pripremane za slanje u terorističke redove u Siriji I Iraku.
 
Uhapšeno je 80 lica  i izvršena je pretraga na stotinjak lokacija na širem prostoru Kosova.
 
Najveći broj uhapšenih je na području Prizrena, Gnjilana, Srbice i Glogovca, kao i nezaobilaznog uporišta islamskih fundamentalista - južne Kosovske Mitrovice, ističu u policiji.
 
U tom regionu privedeno je više imama, koji su djelovali pod okriljem navodnih "humanitarnih organizacija" sa Bliskog istoka, posebno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.
 
Prema policijskim procjenama, najveću prijetnju miru predstavlja otvorena granica i sve veći broj azilanata koji privremeno utočište nalaze na području Bujanovca i Preševa, opština koje su od ranije poznate kao uporišta terorističkih grupa i švercera droge.
 
Zbog opasnosti od "priliva" terorista presvučenih u odjeću azilanata, administrativna linija Kosova i centralne Srbije sada je pod posebnim nadzorom.
 
Istovjetne mjere bezbjednosti preduzimaju se i u regionu granične linije prema Makedoniji.
 
Policija procjenjuje da je u posljednjih dvadesetak dana oko 10 terorista ušlo na teritoriju Kosova sa zadatkom da vrbuju aktiviste koji bi vršili terorističke napade, poput onog u Kumanovu.
FOTO ILUSTRACIJA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije