Ex -Yu

Ispovijest Kragujevčanina: Pocrkaćemo ovako, bez ičega

Ispovijest Kragujevčanina: Pocrkaćemo ovako, bez ičega
Ispovijest Kragujevčanina: Pocrkaćemo ovako, bez ičega

Dragan Pavlović (58), invalidski penzioner iz Kragujevca, ostao je bez struje zbog duga od 52.000 dinara.

Besparica je glavni razlog zbog čega ne može da plaća račune i zbog čega sada sjedi u mraku, a hladnoću pobijeđuje tako što mu komšije donesu po koji naramak drva.

Pavlović je trenutno jedan od osam stotina potrošača u ovom gradu kome je u poslednjih mjesec dana, sa prvim mrazevima isključenja struja zbog duga. Da je imao novac da plati, kaže, platio bi, piše Alo.

"Ali, nemam! Bez dinara sam u džepu. Sa suprugom i jednom od četiri ćerke preživljavam od 15.000 dinara invalidske penzije. To stiže iz dva dela. A imam i ratu za kredit koji sam morao da uzmem da bismo mogli da se prehranimo. Na poslednjem čeku za isplatu je bilo cirka 4.900 dinara. Račun mi je u blokadi jer sam ušao u nedozvoljeni minus. Supruga radi u “Zastava kamionima”, ali pet meseci nije primila platu. Pre mesec dana u kuću smo uneli sedam hiljada dinara, i od tada ništa. Ni cvonjka", kaže Dragan Pavlović.

Da bi pregurao hladne dane loži vatru u šporetu. Nema para ni za drva, već skuplja stare okvire od prozora, ili pozajmi od komšija.

Država ga, kaže, sada tjera da moli komšije za pomoć ne bi li mu razvukli kabl kroz prozor. Tako jedino, dodaje, može da opstane i živi koliko - toliko dostojno čovjeka.

Draganov dug za struju bio je oko 34.000 dinara, ali su dodate i kamate, pa je novi saldo više od 52.000. Nije je plaćao poslednjih osam mjeseci. Struju su mu, tvrdi, isjekli, bez najave, kad nikog nije bilo kod kuće. Zatekao ga je mrak u porodičnoj kuću u kragujevačkom naselju Bresnica.

"Pre mesec dana u kuću smo uneli 7.000 i od tada ništa. Da li ova država misli na nas, bar malo. Pocrkaćemo ovako bez ičega. Razvući ću kabl od komšija preko ograde, do prozora, pa u sobu. Makar da ne sedimo u mraku. Najmlađu ćerku sam poslao kod rođaka. Ja nemam od čega da izdržavam porodicu. Jednostavno nemam, očajan sam i nemoćan", tvrdi Dragan.

Dragan je 24 godine radio u "Zastava kamionima" kao magacioner. Onda su ga sustigle bolesti, psihički je obolio i morao je u invalidski penziju. Zbog davno povređene ruke ne može da radi teške poslove, niti da ide u nadnicu. Njegova supruga je u istoj firmi već 28 godina, ali preduzeće je u restruktuiranju i plate su rijetke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije