Ex -Yu

"Istra bi mogla krenuti putem Kosova?"

"Istra bi mogla krenuti putem Kosova?"
"Istra bi mogla krenuti putem Kosova?"

BANjALUKA - Nevladina organizacija SNP "Izbor je naš" smatra da bi presedan nezavisnog Kosova mogao postati put kojim bi krenule Istra ili druge regije u Hrvatskoj, ukoliko Ljubljana spriječi Zagreb da dobije punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Iz ovog pokreta ističu da se može očekivati da Stalni arbitražni sud u Hagu ove godine donese odluku u korist Hrvatske u sporu sa Slovenijom oko granice u Piranskom zalivu, nakon čega bi Ljubljana lako mogla spriječiti ostvarivanje punopravnog članstva Zagreba u Evropskoj uniji, odbijanjem potpisivanja bilateralnog sporazuma o ovom pitanju.

Teritorijalni integritet Hrvatske bio bi doveden u pitanje, jer bi neke regije, prije svega istarska, tražile bolju budućnost u izboru potpune autonomije kao nezavisne regije ili države, smatraju u SNP.

"Takva regija lakše bi ušla u EU", navodi se u saopštenju SNP "Izbor je naš" i ukazuju da bi se time otvorio proces sučeljavanja principa prava naroda na samoopredjeljenje i principa nepovredivosti granica suverenih država, pri čemu bi nezavisno Kosovo bilo svojevrsni presedan.

 Ovaj pokret smatra da bi Istra bila jedan u nizu slučajeva koji će se dešavati u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, ali i u drugim državama na Balkanu, pa i u zapadnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije