Ex -Yu

Istraga protiv bivšeg menadžera Beograda

Istraga protiv bivšeg menadžera Beograda
Istraga protiv bivšeg menadžera Beograda

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv bivšeg beogradskog menadžera Aleksandra Bijelića i osam njegovih saradnika koji su osumnjičeni da su oštetili budžet Beograda za 5,5 miliona evra.

Policija je u predistražnom postupku utvrdila da su oni od 16. septembra 2009. do 22. decembra 2009. godine izvršili malverzacije prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu, saopštilo je Više javno tužilaštvo, dodajući da traži da Viši sud okrivljenima odredi pritvor.

Istraga je pokrenuta i protiv direktora Agencije za investicije i stanovanje Gradske uprave Beograda Marka Blagojevića.

Istraga je pokrenuta i protiv predsjednika Komisije za javnu nabavku radova na rekonstrukciji Bulevara Branke Šotre, članova Komisije Slobodana Stevića i Elizabete Trohe, pomoćnika direktora Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda Radovana Drče.

Istraga će se voditi i protiv osnivača privrednog društva "Balkan gradnja" Slavka Božića i Nade Ćuvić, kao i direktora tog privrednog društva Mileta Zekića.

U saopštenju se dodaje da je, zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u predistražnom postupku utvrđeno da su od 16. septembra 2009. do 22. decembra 2009. okrivljeni Blagojević, Šotra, Stević i Troha nevršenjem svoje službene dužnosti omogućili pribavljanje imovinske koristi osnivačima Privrednog društva "Balkan gradnja" u iznosu višem od 1.500.000 dinara /više od 13.000 evra/.

Prema ocjeni Višeg javnog tužilaštva, okrivljeni Blagojević, Šotra, Stević i Troha izvršili su krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, a Bijelić, Drča, Božić i Ćubić krivično djelo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, dok je Zekić izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložiće određivanje pritvora sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas rekao je ranije da niko iz njegovog tima u vrijeme dok je bio gradonačelnik Beograda nije prekršio zakon, uključujući i Bijelića.

Bijelić je na konferenciji za novinare, koja je održana prošle sedmice, izjavio da je sve radio po zakonu i da je spreman da se odazove pozivu nadležnih organa, kao i da je imovinu uredno prijavljivao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije