Ex -Yu

Istraživanje: Kako danas izgleda srpski komunista

Istraživanje: Kako danas izgleda srpski komunista
Istraživanje: Kako danas izgleda srpski komunista

Ako ste mislili da je komunizam daleko iza nas, prevarili ste se. Pobornici ove ideologije ne samo da su politički aktivni, već i predani podučavanju mladih naraštaja o blagodetima društva kojim „upravlja radnička klasa“.

Na stranačke podjele i prepucavanja nisu imuni ni pobornici novog komunizma u Srbiji. Oni su raspoređeni u nekoliko partija iste ideološke osnove, ali različitih pogleda na svijet...

Dok Komunistička partija (KP) predvođena Joškom Brozom kandiduje svoje predstavnike na lokalnim izborima, neki drugi komunisti -Komunistička partija Srbije (KPS) - smatraju da bi izbore trebalo - bojkotovati!

U Srbiji postoji nekoliko komunističkih partija. Najpoznatiju vodi lider zvučnog imena - Josip Broz. Unuk nekadašnjeg predsjednika SFRJ na čelu je KP koja se uključila u izbornu trku.

- Na 18 mjesta u Srbiji predali smo liste za lokalne izbore, za Grad Beorad i za republičke izbore i očekujemo uspeh na svim nivoima - kaže Joška Broz.

Broz navodi da je njegova partija jedina registovana komunistička partija u Srbiji; on tvrdi da su sve druge “zapravo plaćene sekte koje pokušavaju da ih blate“.

Škola za mlade marksiste

S druge strane, generalni sekretar KPS Vojislav Radojević objašnjava da su „oni pravi“, što se, navodi, vidi i kroz proceduru učlanjenja.

-Ne primamo svakoga – tvrdi Radojević u razgovoru za S media portal. - Ne želimo da nam u partiju uđu pijanci ili sumnjivi ljudi koji će nam upropaštavati ideologiju. Članove proveravamo, polažu test inteligencije i testove iz marksizma. Postoje dva testa, osnovni i napredni. Na osnovu toga vidimo šta znaju, a čemu bi trebalo da ih naučimo. Kod nas postoji pripravnički staž od šest meseci do godinu dana. Da vidimo o kome se radi, pa tek posle toga može biti primljen u partiju.

Iako su u sukobu (kao i sve druge stranke u Srbiji), i Komunistička partija i KPS računaju na mlade glasače i tvrde da u svojim redovima imaju upravo najviše mladih ljudi.

Mi smo “poluilegala“

KPS ne želi da učestvuje na izborima; kako za S media portal objašnjava gensek ove partije, na vlast mogu doći samo oni koji imaju novac.

- Na vlast mogu doći samo oni koji imaju novac. Za prijavljivanje liste je potrebno 10.000 potpisa, po 50 dinara za svaki. Da biste izašli na izbore morate dati 150.000 evra za depozit, a još niste ništa izvojili za reklamu. Ko može da skupi toliki novac u Srbiji? – pita se Radojević.

Iako tvrdi da ih „simpatiše cijela Srbija“, Radojević ne želi da otkrije koliko ova stranka ima članova:

–To se zna na lokalu, ali se ne saopštava. Mi funkcionišemo kao poluilegala. Ova partija nema predsednika, već sekretare koji se smenjuju na dve godine.

Komunističke partije postoje u Srbiji

1. NKPJ (Nova Komunistička Partija Jugoslavije)

2. KPS (Komunistička Partija Srbije)

3. Komunistička partija Joške Broza

4. NKPS (Nova Komunistička Partija Srbije)

5. Partija rada

Kosovo braniti i ratom

Sekretar KPS smatra da Srbija ne treba da uđe u EU čije su članice najodgovornije za otimanje KiM od Srbije : – Zalažemo se za sa onima koji su priznali Kosovo sarađujemo samo onoliko koliko moramo .

Kosovo je u sastavu Srbije i treba ga svim pravnim sredstvima braniti- kaže Radojević i dodaje: I rat je između ostalog pravno sredstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije