Ex -Yu

Ivan Pernar američke medije podsjeća na Donalda Trampa

Ivan Pernar američke medije podsjeća na Donalda Trampa
Ivan Pernar američke medije podsjeća na Donalda Trampa

NJUJORK - Američki list "New York Times" u petak se osvrnuo na jačanje uticaja političkih autsajdera u Evropi.

Kako piše list, ti autsajderi se oslanjaju na populističku retoriku i obećanja o rušenju establišmenta, a dodatno su ohrabreni pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u Americi.

Ugledni "New York Times" nabrojao je šest istaknutih autsajdera tog tipa, a među njima se našao i jedan poslanik u hrvatskom Saboru - Ivan Pernar iz "Živog zida".

"Relativno mladi Pernar, koji se još uvijek nalazi na marginama hrvatske politike, donekle je uporediv s Donaldom Trampom. Ne zbog poslovnog pedigrea, već zbog svoje pozicije političkog autsajdera koji koristi društvene mreže te upućivanja veoma vidljivih napada spram svojih protivnika", piše "New York Times", prenosi "Index.hr"

Ručak u Saboru

"Pernar je široj javnosti postao poznat nakon što je na Facebooku organizovao proteste protiv Vlade 2011. godine. Ovaj političar jednom je kritikovan u parlamentu jer je u sali jeo picu. Pernarov populistički imidž je jasno pro-ruski i anti-NATO, ali sadrži i elemente teorija zavjera, uključujući i upozorenja na zlokobni uticaj masona. Pernar je nedavno izbačen iz parlamenta jer je ometao rad Sabora nasumičnim napadima na račun Evropske unije", navodi list.

Uz Pernara, njujorški list je u svom pregledu "političkih buntovnika" posvetio pažnju Andreju Babisu iz Češke, Borisu Kolaru iz Slovačke, Bogoljubu Kariću iz Srbije, Aivarsu Lembergsu iz Latvije i Zbignijevu Stonogi iz Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije