Ex -Yu

Ivanović: Kosovo nespremno da samostalno odlučuje

Ivanović: Kosovo nespremno da samostalno odlučuje
Ivanović: Kosovo nespremno da samostalno odlučuje

KOSOVSKA MITROVICA - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je Kosovo nespremno da o bilo čemu samostalno odlučuje i da će Albancima i Srbima u pokrajini još dugo trebati "stranci" kako bi posredovali između njih.

Ivanović je komentarišući najavu da bi uskoro mogla da bude završena faza nadgledane nezavisnosti Kosova, rekao Tanjugu da je Kosovo daleko od spremnosti da o bilo čemu samostalno odlučuje.

On je ocijenio da će pokrajini još dugo vremena trebati nadzor i nadgledanje i da ukidanjem Međunarodne civilne kancelarije nije i neće prestati međunarodno nadgledanje Kosova.

"Ono što jeste objektivno jeste da grupa zemalja koja je podržala kosovsku nezavisnost pokušava da se što prije izvuče iz tog blata, jer vide da na Kosovu ne mogu ostvariti uređeno društvo i uređenu zajednicu" rekao je Ivanović.

On je dodao da te zemlje ne bi htjele da istovremeno dijele i odgovornost za takvo haotično stanje kakvo vlada trenutno na Kosovu i Metohiji.

Ivanović je kazao da odlazak bilo kog međunarodnog predstavnika sa Kosova, pa i predstavnika Međunarodne civilne kancelarije sa kojima Srbi i zvanični Beograd nisu imali saradnju, znači manje međunarodnih predstavnika na terenu.

To je ono što je problem jer Srbi i Albanci nisu spremni da međusobno komuniciraju, pa će nam u takvoj situaciji još za dugo trebati stranci kao posrednici, zaključio je Ivanović.

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je ranije da će početkom jula Međunarodna upravljačka grupa, koju čine predstavnici država koje su priznale nezavisnost Kosova, usvojiti odluku o završetku nadgledane nezavisnosti.

Od kako je Međunarodna upravljačka grupa na februarskom sastanku u Beču, donijela preporuku o ukidanju Međunarodne civilne kancelarije do kraja ove godine, predstavnici kosovske vlade su u više navrata najavljivali završetak faze nadgledane kosovske nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije