Ex -Yu

Izetbegović: Položaj muslimana u Hrvatskoj treba da bude putokaz EU

Izetbegović: Položaj muslimana u Hrvatskoj treba da bude putokaz EU
Izetbegović: Položaj muslimana u Hrvatskoj treba da bude putokaz EU

ZAGREB - Način na koji je Hrvatska riješila status i položaj muslimana treba da bude putokaz i inspiracija drugima u Evropi, poručio u Zagrebu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, na ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj.

Ceremoniji u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu prisustvovala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, hrvatski premijer Tihomir Orešković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, reisu-l-ulema IZ BiH Husein Kavazović, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Mehmet Gormez, predstavnici vjerskih zajednica iz Evrope i svijeta, brojne zvanice.

Izetbegović je u obraćanju kazao kako nije slučajnost da je napredak Hrvatske, nakon svih teških iskušenja kroz koja je prošla, tekao uporedo s izrastanjem i afirmacijom Islamske zajednice u ovoj zemlji.

“Hrvatska je danas svijetao primjer da je u savremenom evropskom društvu moguće urediti odnos države i Islamske zajednice na principima stvarne integracije. Dok se u nekim evropskim državama muslimani grčevito bore da sačuvaju identitet i zaštite svoja vjerska i građanska prava, u Hrvatskoj oni ta prava ostvaruju u punoj mjeri. Oni su istaknuti hrvatski građani koji na svim poljima daju doprinos državi i društvu", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, način na koji je Hrvatska riješila status i položaj muslimana treba da bude putokaz i inspiracija drugima u Evropi.

"Bošnjaci muslimani su dokaz da islamske vrijednosti unapređuju Evropu, u jednakoj mjeri u kojoj evropske vrijednosti unapređuju muslimansku zajednicu u cjelini. Svjedoci smo da se muslimani u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sve češće uzimaju kao primjer za integraciju stotinu hiljada muslimana koji u Evropi traže utočište od užasa rata i nasilja", naglasio je Izetbegović, te dodao: "Kada bi Evropa iz svog civilizacijskog i kulturnog nasljeđa pokušala dosljedno odstraniti sve islamske elemente i uticaje, urušila bi temelje na kojima počiva."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije