Ex -Yu

Izvještaj nije samo o trgovini organima na Kosovu

Izvještaj nije samo o trgovini organima na Kosovu
Izvještaj nije samo o trgovini organima na Kosovu

BEOGRAD - Izvještaj međunarodnog tužioca Klinta Vilijamsona koji će danas predstaviti u Briselu biće proširen i neće se odnositi samo na trgovinu ljudskim organima na Kosovu, rekao je njegov predstavnik za štampu Žoao Souza.

Souza je za beogradski "Danas" rekao da je Vilijamsonov specijalni tim tokom trogodišnje istrage došao do saznanja i o drugim zločinima počinjenim na Kosovu.

Sagovornik ovog lista, koji se pred Haškim tribunalom bavio ratnim zločinima, rekao je da je trgovine ljudskim organima na Kosovu nesumnjivo bilo, ali da je takve zločine teško dokazati.

"Dovoljno je da pogledate izvještaj Dika Martija koji nedvosmisleno ukazuje na postojanje tih zločina. Međutim, njih je teško dokazati, prvenstveno jer nema svjedoka. Ukoliko se neki i pronađe, on neće da govori iz straha, ili mijenja iskaz, što je bio čest slučaj sa svjedočenjima pred Trinubalom u Hagu", rekao je ovaj neimenovani sagovornik.

Prištinski mediji izvještavaju da ne postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnica za trgovinu ljudskim organima, već da će za druge zločine odgovarati samo desetak pojedinaca iz OVK.

Glavni tužilac Euleksa za istragu zločina trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji 1999. godine Džon Klint Vilijamson izdaće danas saopštenje o nalazima istrage.

Istraga je bila pokrenuta rezolucijom Savjeta Evrope i izvještajem izjestioca Dika Martija o tim zločinima.

U Martijevom izvještaju kao vinovnici ubijanja i vađenja organa zarobljenika, najvećim dijelom Srba, ali i nekih Albanaca, navode se pripadnici "Dreničke grupe" paravojne formacije OVK, na čijem čelu je, kako je rečeno, bio sadašnji premijer Kosova Hašim Tači.

U izvještaju se kao neposredno upućeni ili upleteni u te zločine navode Tačijevi saradnici DŽavit Haliti, Šaip Muja, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj.

Prva je na zločin trgovine organima ubijenih Srba u svojoj knjizi ukazala bivši tužilac Tribunala iz Haga Karla del Ponte koja je navela i "žutu kuću" u Albaniji, gdje su vađeni organi i potom preko aerodroma Tirana upućivani u mrežu ilegalne trgovine.

Vlasti Srbije su, po objavljivanju Martijevog izvještaja i rezolucije Savjeta Evrope, zatražile da istragu vodi međunarodni sud pod okriljem UN, ali je EU odlučila da bude formiran specijalni istražni tim Euleksa, s tim što je djelovanje tog tima većim dijelom smješteno u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije