Ex -Yu

Izvršitelj uzeo 19.000 dinara na dug od 26 dinara

Izvršitelj uzeo 19.000 dinara na dug od 26 dinara
Izvršitelj uzeo 19.000 dinara na dug od 26 dinara

NOVI SAD - Novosađanka Nada Dabić iznenadila se kada joj je za dug za komunalije u iznosu od 26 dinara nenajavljeno, sa plate, skinuto preko 19.000 dinara (oko 312 KM), rješenjem izvršitelja, prenosi Radio 021.

Dabićeva, koja je zaposlena u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, kaže da ni iz jedne ustanove uključene u postupak nije stiglo obavještenje o prinudnoj naplati, kao i da joj nije jasno na osnovu čega je izvršiteljka Jasna Brčkalović izračunala da njeno angažovanje košta 19.320 dinara.

"U decembru nisam platila račun za komunalije jer me je iznenadio podatak o utrošku vode. Kada sam otišla da se raspitam o ovome, utvrđeno je da taj račun nije stvarni iznos troškova, već mi je greškom uračunata akontacija. Kada su mi se potom nakupila dva računa, bila sam svesna da pre ili kasnije to moram da platim i toga sam sve vreme svesna. Kada sam konačno u junu isplatila sve dugove, stanje mojih dugovanja je bilo nula", kaže Dobrićeva za novosadski Radio 021.

Kako kaže, nju užasava nebezbjednost građana, jer se ispostavlja da svi koji imaju neki dug moraju svakodnevno da idu i čitaju oglasne table suda, kako ih neki izvršitelji ne bi odjednom stavili na spisak.

"Koliko znam, trebalo je da dobijem barem upozorenje, a niko me nije obavestio. Skidanjem sa plate su me ovog meseca direktno sprečili da platim nove račune, čime ću opet pasti u dugove. Tu izvršiteljku niko neće sada kazniti i nastaviće da se bogati na ovakvim stvarima", kaže ona.

Iz Komore izvršitelja za Radio 021 tvrde da su joj slali obavještenja, ali potvrđujuju i da su upoznati sa tim da ih ona nije primila.

"Dana 26.5.2014. poverilac je podneo predlog za izvršenje radi naplate potraživanja u iznosu od 5.076 dinara. Zaključkom od 3.6.2014, određeno je predloženo izvršenje i utvrđeni su troškovi izvršnog poverioca u iznosu od 10.680 dinara, a koji obuhvataju iznos od 4.680 dinara na ime predujma i iznos od 6.000 dinara na ime advokatskih troškova, kao i iznos od 1.800 dinara na ime 50 procenata nagrade za uspešnost sprovođenja izvršenja", odgovor je izvršiteljke Jasne Brčkalović, angažovane na ovom slučaju.

Ovaj zaključak je izvršni dužnik primila 9.6.2014, a 24.6. izvršila uplatu od 5.050 dinara, s tim da su troškovi postupka ostali nenamireni.

Brčkalović tvrdi da je 19. juna izračunala nove troškove izvršenja postupka, u iznosu od 6.840 dinara i odredila da se i "zaostali dug" od 26 dinara naplati, što bi sračunato iznosilo ukupno 19.320 dinara.

"Navedeni zaključak je poslat izvršnom dužniku preko glavne pošte u Novom Sadu 20.8.2014, ali ga dužnik nije primio", objašnjenje je izvršiteljke.

"Meni nikakvo rešenje ni obaveštenje nije stiglo, a čak kad sam otišla da platim račune, niko me nije obavestio da su mi zaostali računi pod tužbom", kaže Dabić i dodaje da joj nije jasno kako je niko nije zvao i rekao joj da se protiv nje vodi postupak za dugove koje je platila, kao ni kako je izvršiteljka došla do ove nevjerovatne cifre.

Dabićeva najavljuje tužbu protiv izvršiteljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije