Ex -Yu

Jahjaga još razmišlja o odlasku u Beograd

Jahjaga još razmišlja o odlasku u Beograd
Jahjaga još razmišlja o odlasku u Beograd

PRIŠTINA (AA) – Kabinet predsjednice Kosova Atifete Jahjage još uvijek razmatra poziv za učestvovanje na 38. zasjedanju Trilateralne komisije Evropske grupe koje će biti održano 1. novembra u Beogradu o temi integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, saznaje Anadolu Agency.

“Još uvijek se razmatra poziv Trilateralne komisije Evropske grupe, kao i svi drugi protokolarni aspekti. Odgovor će biti dat uskoro”, kazao je za AA Arbër Vllahiu, politički savjetnik kosovske predsjednice.

Politički analitičar Dukagjin Gorani smatra da kosovska predsjednica treba da ide u Beograd, jer bi to doprinijelo normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Mislim da treba da ide, naravno, i mislim da će to biti veoma dalekovid odgovor od strane kosovske vlade i kosovskog društva na, smatram, obostranu želju za normalizacijom i što se današnjeg konteksta tiče, za smirivanje i za stvaranje još, nadam se, čvršćeg osnova za neku moguću buduću saradnju i dobar komšiluk”, kaže Gorani.

Prema njegovom mišljenju, normalizacija odnosa je imperativ za sve države regiona, jer je to i najvažniji uslov za pomak u procesu evropskih integracija.

“Druga stvar je da je za Jugozapadni Balkan od naročite važnosti da Srbija, Albanija, Kosovo, pa i Makedonija, Crna Gora i Bosna, da te države i ta društva, budu uvučeni u neku međusobnu saradnju zarad, ne samo normalizacije nego i zarad ekonomskog razvoja, koji je na veoma kritičnom nivou svugdje u regionu.”

Stoga Gorani smatra da je predstojeća posjeta premijera Albanije Edija Rame Beogradu istorijska, jer dolazi nakon više od 60 godina, a značaj te posjete je još veći zbog incidenata na i poslije fudbalske utakmice Srbija-Albanija. Po njegovom mišljenju, pravilno je što je posjeta Rame prolongirana sa 22. oktobra na 10. novembar uzimajući u obzir posljednje događaje koji su uzburkali “strasti”.

“Mislim da premijer Rama treba da posjeti Beograd i time da iskaže želju Republiike Albanije, a ja smatram i Albanaca, za normalizovanjem i stvaranjem novih budućih diplomatskih, verovatno, ekonomskih i kulturnih kontakata i saradnje. To je od izuzetne važnosti za region i mislim da su Republika Albanija, kao i Republika Srbija, dve države koje su veoma važne za stabilizaciju regiona, ako ne i najvažnije, preko čije saradnje će zavisiti i pomak čitavog regiona Balkana”, zaključuje Gorani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije