Ex -Yu

Josipović: Nikada se neću umoriti

Josipović: Nikada se neću umoriti
Josipović: Nikada se neću umoriti

ZAGREB - Novi predsjednik Hrvatske Ivo Josipović položio je juče, u 12 sati i pet minuta, na Markovom trgu u Zagrebu predsjedničku zakletvu pred sudijama Ustavnog suda te zemlje.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec pročitala je odluku o izboru novog predsjednika, nakon čega je Josipović, držeći jednu ruku na Ustavu Hrvatske, položio zakletvu koja završava riječima "Tako mi bog pomogao".

Josipović je održao inauguracioni govor u kojem je poručio da osjeća zahvalnost i veliku čast zbog izbora na dužnost. Naveo je da će novu dužnost obavljati savjesno i da će biti predsjednik svih hrvatskih građana.

"Domovinski rat i hrvatski antifašizam, dva su stuba hrvatske državnosti čije ću vrijednosti uvijek poštovati", istakao je Josipović. Založio se za dobru saradnju sa susjedima, ističući da će to biti prioritet njegove spoljne politike.

Prema Josipoviću, najvažniji zadaci političara regiona su otkrivanje sudbine nestalih osoba i insistiranje na odgovornosti za ratne zločine, povratku otetog kulturnog blaga, izgradnji porušenih objekata, povratka izbjeglica i garantovanje njihove bezbjednosti, kao i vraćanje imovine i rješavanje svih otvorenih pitanja. "Nikada se neću umoriti, to vam obećavam. Hrvatska mora biti dom demokracije i ljudskih prava. Hrvatska je zemlja vjerskih sloboda. Vjerovanje ili nevjerovanje pravo je svakog građanina. Svaka diskriminacija nedopustiva je i lično ću joj kao predsjednik biti zapreka. Hrvatska dijaspora je most koji Hrvatsku spaja sa drugim zemljama", poručio je građanima.

Svečanu inauguraciju iz prvog reda posmatralo je oko hiljadu domaćih i stranih zvanica, među njima i deset predsjednika država regiona i srednje Evrope, ali i odlazeći predsjednik Stjepan Mesić.

U svom govoru Josipović je zahvalio Mesiću koji je u deset godina mandata, kako je rekao, doprinio razvoju hrvatske demokratije.

Ceremonija je počela nakon što je, kao i svakog dana, označeno podne pucnjem Gričkog topa, poslije čega je hor otpjevao hrvatsku himnu "Lijepa naša". Josipović, treći po redu predsjednik Hrvatske od njene samostalnosti, na mjesto inauguracije došao je pješke između okupljenih građana.

Novina u odnosu na ranije inauguracije je da su uz novog predsjednika na bini bili i članovi njegove porodice - supruga Tatjana i kćerka Lana.

Na svečanosti nije bilo predstavnika Srbije zbog dolaska predsjednika Kosova Fatmira Sejdijua, ali su zato inauguraciju iz prvog reda posmatrali predsjednici svih zemalja regiona, kao i državni vrh Hrvatske predvođen premijerkom Jadrankom Kosor. Osim predsjednika Kosova, inauguraciji su prisustvovali mađarski predsjednik Laslo Šoljom, albanski Bamir Topi, slovenački Danilo Tirk, poljski Leh Kačinjski, makedonski Georgi Ivanov, kosovski Fatmir Sejdiju, bugarski Georgi Parvanov, slovački Ivan Gašparovič, crnogorski Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i brojne državne i delegacije međunarodnih organizacija, te predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života Hrvatske. Među gostima su bili i evropski komesar za proširenje Štefan File i zamjenik američkog državnog sekretara Džejkob Lu. Osim predsjednika država, u prvom redu su, između ostalih, sjedjeli premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, kao i roditelji i sestra novog predsjednika. Na inauguraciji je bio i bivši premijer Ivo Sanader.

Policija je događaj označila kao skup visokog rizika, pa je u gradu, posebno u ulicama i trgovima na Gornjem gradu, još od srijede bilo pojačano prisustvo pripadnika snaga reda.

U obezbjeđenje inauguracije uključene su sve službe policije kao i svi dijelovi bezbjednosnog sistema, a cio događaj policija je snimala. Građani koji su pratili inauguraciju prošli su strogu policijsku kontrolu na dva kontrolna punkta. Sve vrijeme centar grada nadlijetao je policijski helikopter.

Zanimljivo je da su strani državnici od hotela "Vestin", u kojem su smješteni, do Markovog trga dovezeni autobusom, uz pratnju jakih snaga policije.

Nakon inauguracije Josipović je za šefove država pripremio svečani ručak u palati Dverce, a u 17 časova obavljena je neformalna primopredaja predsjedničkih ovlašećenja između Josipovića i Stjepana Mesića, koji je na čelu države bio deset godina.

Kosor: Mesić je Mesić, a Josipović predsjednik

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da očekuje dobru i iskrenu saradnju, a ne nesuglasice s novim predsjednikom Ivom Josipovićem. Prema njenim riječima, saradnja s Josipovićem trebalo bi da se temelji na ustavnim ovlašćenjima i "vodeći računa da živimo u parlamentarnoj demokratiji".

Premijerka nije željel da upoređuje saradnju s novim predsjednikom i bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

"Mesić je Mesić, a Josipović je treći hrvatski predsjednik", rekla je ona.

Kuprešak: Nismo imali namjeru da ponizimo Srbiju

Ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak izjavio je da Hrvatska nije imala namjeru da ponizi Srbiju pozivom predsjedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu na inauguraciju Josipovića. "Hrvatska ne može ići protiv onoga što je već učinila priznavanjem Kosova. Kosovo je za Hrvatsku, kao i za 65 zemalja svijeta, novonastala država koju tretiramo kao i sve ostale zemlje u okruženju", kazao je Kuprešak. On je ocijenio da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za stabilnost regiona. Čim novi predsjednik Hrvatske Ivo Josipović zvanično preuzme tu funkciju počeće intenzivniji razgovori i pripreme za njegov susret s predsjednikom Srbije Borisom Tadiće, rekao je Kuprešak.

Biografija novog predsjednika

Ivo Josipović, Zagrepčanin porijeklom iz Baške Vode, na Pantovčak dolazi s karijerom uglednog pravnika i muzičara. Univerzitetski je profesor i kompozitor, a dva puta je izabran za poslanika u Hrvatskom saboru.

Rođen je 28. avgusta 1957. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te pravni fakultet na kojem je magistrirao i doktorirao te postao univerzitetski profesor. Međunarodni pravnički ugled stekao je zastupajući Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu te sarađujući na međunarodnim projektima.

Muzičku karijeru nakon je srednje muzičke škole nastavio na studiju kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Komponovao je za različite instrumente, komorne sastave i simfonijski orkestar, a za kompozicije je dobio više domaćih i međunarodnih nagrada.

Josipović u politiku ulazi 1980, kad postaje članom Saveza komunista Hrvatske, a deset godina poslije, tokom demokratskih promjena, učestvuje u transformaciji SKH te pristupa Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske.

Autor je prvog Statuta stranke koju napušta 1994. U politiku se vraća 2003.

Josipović govori engleski jezik, a služi se i njemačkim.

U braku je sa suprugom Tatjanom, takođe univerzitetskim profesorom prava, s kojom ima 18-godišnju kćerku Lanu.

Čestitka britanske kraljice

Britanska kraljica Elizabeta Druga poslala je čestitku novom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, saopšteno je iz britanske ambasade u Hrvatskoj. "Šaljem Vam svoje čestitke u povodu Vaše inauguracije kao predsjednika Republike Hrvatske. Moja vlada i ja veselimo se nastavku bliske saradnje i odličnih odnosa između naših dviju zemalja", napisala je u svojoj čestitki britanska kraljica.

Sanaderu dobacivali: "Lopove, lopove"

Bivši premijer Ivo Sanader ćuteći je otrpio uvrede i povike "lopove, lopove", kojima ga je nekolicina građana dočekala na inauguraciji Ive Josipovića, prenosi Radio Antena. Sanader je na Markov trg stigao među prvim zvanicama i građanima. Sjeo je na svoje mjesto u treći red s ostalim bivšim premijerima i odgledao svečanost. Čestitao je novom predsjedniku i najduže se od svih političara zadržao u razgovoru s njime. Nije se obazirao na uvrede nekolicine okupljenih, ali čim je ceremonija završila, brzo je otišao.

BBC: Josipović je gospodin čistunac

Kao što je za klavir rekao da nije dobro uštiman, Ivo Josipović pokušaće uštimati Hrvatsku i promijeniti joj melodiju, piše britanski BBC. Za novog hrvatskog predsjednika BBC kaže da nije uobičajeni političar, te da se malo koja stranka može pohvaliti da u svojim prostorijama ima klavir. Ističe se kako je Josipović ugledni pravnik i muzičar. Trećeg hrvatskog predsjednika novinarka BBC-ja zove "gospodin čistunac". Za razliku od mutne hrvatske stvarnosti, Josipović je potpuno neokaljani političar uz kojeg se ne vežu afere, ističe BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije