Ex -Yu

Josipović i Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora

 Josipović i Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora
Josipović i Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora

Prema prvim nepotpunim službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Republike Hrvatske aktuelni predsjednik Ivo Josipović i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović idu u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati 11. januara 2015. godine.

Josipović je osvojio 667.117 glasova odnosno 38,55 posto, a Kolinda 641.438 odnosno 37,09 posto glasova.

Ivan Sinčič dobio je 16,46 posto glasova, a Milan Kujundžić 6,29 posto glasova što znači da ne prolaze dalje.

Na izbore je izašlo 47,11 posto birača (1.729.986), a nevažećih listića bilo je 1,55 posto.

Pravo glasa imalo je oko 3,8 miliona birača na ukupno 6.350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6.260, za inostranstvo 90.

Ankete dale manju prednost Josipoviću

Građani Hrvatske ćbirati budućeg predsjednika u drugom krugu izbora, 11. januara pošto ni jedan od kandidata nije uspio da osvoji više od 50 odsto glasova.

Prema rezultatima izlaznih anketa koje je objavila Hrvatska radiotelevizija, aktuelni predsjednik Hrvatske, socijaldemokrata Ivo Јosipović ima veoma malu prednost u odnosu na kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindu Grabar Kitarović.

Јosipović ima 38,9 odsto glasova, a Grabar Kitarović 38,1 odsto.

Na trećem mjestu je kandidat organizacije "Živi zid" Ivan Sinčić s čak 15,6 odsto glasova, što je iznenađenje izbora. Najmanje glasova prikupio je kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić koji ima 5,7 odsto.

Državna izborna komisija će od 20 časova na svojim internet stranicama početi da objavljuje nezvanične rezultate, ali na malom uzorku i ažuriraće se svakih pet minuta, do obrade svih glasačkih listića. Za 22 časa DIP je najavila konferencija za novinare.

Sinčić iznenađenje izbora

Prema izlaznim anketama IPSOS Pulsa u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj naći se se aktuelni predsjednik Ivo Josipović i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, prenosi Klix.

Nakon zatvaranja birališta u 19:00 sati, objavljeni su rezultati izlaznih anketa prema kojima je Kolinda Grabar Kitarović osvojila 38,1 posto glasova, Ivo Josipović 38,9 posto, Milan Kujundžić 5,7 posto i Ivan Sinčić 15,6 posto.

Kako javljaju hrvatski mediji, najveće iznenađenje je rezultat najmlađeg kandidata Ivana Sinčića, koji je do kandidature u javnosti bio nepoznat, te Kolinde Grabar Kitarović koja je skoro izjednačena s Josipovićem.

Zadovoljan je bio i Sinčić koji smatra da njegovi rezultati pokazuju da je ljudima vraćena vjera u politiku.

"Mi smo izrazito zadovoljni, to znači da je svaki šesti birač glasao za nas", kazao je Sinčić za Novu TV.

Kada su pročitane izborne ankete veliko razočarenje se osjetilo u izbornom štabu Ive Josipovića.

"Ništa, idemo raditi dalje, nemamo nikakvog izgovora, a niti ovo vrijeme ne može biti izgovor", kazao je glavni sekretar SDP-a Igor Dragovan u stožeru Ive Josipovića, prenosi Večernji.hr.

Ipak, u SDP-u su optimistični da će Josipović u drugom krugu sigurno pobijediti.

Iz izbornog štaba Milana Kujundžića, koji je za sada osvojio najmanji broj glasova, su rekli da ne vjeruju anketama i da će čekati službene rezultate u 22:00 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije