Ex -Yu

Junker: Članstvo Balkana u EU - pitanje rata ili mira

Junker: Članstvo Balkana u EU - pitanje rata ili mira
Foto: N.N. | Junker: Članstvo Balkana u EU - pitanje rata ili mira

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Briselu da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji jer u suprotnom, upozorio je, postoji rizik od povratka u ''90-te godine prošlog vijeka.

"Ako te zemlje ne postanu članice EU-a rizikujemo povratak u ''90-e. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

On je dodao da će učniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsjednik početkom juna u Ljubljani.

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Junker koji je, podsjeća Hina, i prošle godine učestvovao na sumitu inicijative u Bukureštu.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija o "italijanskoj Istri i Dalmaciji", navodeći da je Tajani "imao pravo što se izvinio".

S druge strane, Pahor je zahvalio Junkeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i njemačkog predsjednika na samit.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan", što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavaja kriterijuma za evrpske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU- Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju, podsjeća Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije