Ex -Yu

Junker: Postoji mogućnost povratka u devedesete na Balkanu

Junker: Postoji mogućnost povratka u devedesete na Balkanu
Foto: Tanjug/AP | Junker: Postoji mogućnost povratka u devedesete na Balkanu

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker smatra da države Zapadnog Balkana svoju perspektivu treba da traže u Evropskoj uniji, jer u suprotnom postoji opasnost da bi se sukobi iz devedesetih godina prošlog vijeka mogli ponovo dogoditi.

Junker je to izjavio nakon sastanka s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

"Perspektiva zemalja članica Zapadog Balkana mora biti stvarna jer ako te zemlje ne postanu članice EU, rizikujemo povratak u devedesete. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Junker.

Najavio je kako će učiniti sve da dođe na sastanak na vrhu Inicijative tri mora, koji organizuje predsjednik Slovenije Borut Pahor početkom juna u Ljubljani.

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Junker koji je i 2018. učestvovao na samitu Inicijative u Bukureštu, prenosi "Klix.ba".

Inicijativa tri mora je, kako navodi agencija Hina, izvorno zajednički hrvatsko-poljski projekat, pokrenut 2016. na sastanku u Dubrovniku, a cilj je jačanje trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa okuplja 12 zemalja EU: Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije