Ex -Yu

Junker: Sudbina Crne Gore u EU

Junker: Sudbina Crne Gore u EU
Foto: N.N. | Junker: Sudbina Crne Gore u EU

PODGORICA - Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da će trenutak ulaska Crne Gore u EU zavisiti od rezultata reformi u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i poštovanja nezavisnosti medija.

Obraćajući se na sjednici Skupštine Crne Gore, kojoj nisu prisustvovali opozicioni poslanici, Junker je rekao da ne treba miješati brzinu ulaska u EU i kvalitet reformi, posebno u pravosuđu.

"Trenutak vašeg ulaska u EU će zavisiti upravo od tih odgovora. Postoje neki nezgodni trenuci, neka pravosudna pitanja kada je riječ o aferama u vezi sa pranjem novca, kao i da li je korupcija tretirana u nezavisnom okviru i da li su mediji nezavisni?", rekao je Junker.

On je naveo da građani prvi traže reforme i da će imati najveće koristi od učlanjenja u EU.

Junker je istakao da je sudbina Crne Gore definitivno u EU, podsjetivši da je Crna Gora od 2010. godine kandidat za članstvo u EU i da sada ima 30 od 35 otvorenih poglavlja i tri privremeno zatvorena.

"Sve to pokazuje snažnu volju koja prevazilazi običan tehnički pristup. Radi se o dubokom angažmanu i to potvrđuje i podrška opozicije kada je u pitanju učlanjenje u EU", rekao je Junker.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao je da je Crna Gora lider integracionih procesa u regionu i da je za državu od izuzetnog značaja što Strategija za zapadni Balkan potvrđuje "princip regate".

"Poštovanje individualnih rezultata vidimo kao jedini pravični princip, koji podrazumijeva da država postaje članica EU kada ispuni sve kriterijume", rekao je Brajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije