Ex -Yu

Juratović za DW: Njemačka neće gledati kroz prste zapadnom Balkanu

Juratović za DW: Njemačka neće gledati kroz prste zapadnom Balkanu
Foto: N.N. | Juratović za DW: Njemačka neće gledati kroz prste zapadnom Balkanu

BERLIN - Poslanik njemačke Socijaldemokratske partije u Evropskom parlamentu Josip Juratović izjavio je da nova vladajuća koalicija u Berlinu obećava "još snažniju podršku" za ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da Njemačka neće gledati kroz prste državama u regionu.

Juratović je u intervjuu za Dojče vele kazao da je svima u Nemačkoj jasno da se proces ulaska u EU mora ubrzati.

"S obzirom na činjenicu da se već od početka ovog vijeka, dakle od 2001. ili 2002, govori o perspektivi zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju, a u međuvremenu je sada već 2018, mislim da je veoma bitno da se konačno taj pristup realizuje", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, Berlin neće gledati kroz prste balkanskim državama i po pitanju reformi neće biti dovoljno samo donositi zakone, već će biti neophodno i da se oni sprovode, kako bi se suzbila korupcija i uspostavili dobrosusjedski odnosi.

"Odnosno, da se sva granična pitanja koja su još otvorena iz devedesetih godina, što prije riješe kako bi moglo normalno da se radi na društveno-političkoj perspektivi tog regiona", rekao je Juratović.

On je dodao i da i Njemačka i EU znaju da je balkanski region važno i osjetljivo područje, kao i da stabilnost Balkana istovremeno znači stabilnost i bezbjednost EU.

"Taj region zapadnog Balkana je neka vrsta ostrva unutar Evropske unije, koje s vremena na vrijeme može da donese određene opasnosti kroz globalna pitanja, globalne odnose, strateška pitanja Rusije, Kine, Amerike ili Turske", rekao je Juratović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije