Ex -Yu

Juratović za DW: Njemačka neće gledati kroz prste zapadnom Balkanu

Juratović za DW: Njemačka neće gledati kroz prste zapadnom Balkanu
Foto: N.N. | Juratović za DW: Njemačka neće gledati kroz prste zapadnom Balkanu
Tanjug

BERLIN - Poslanik njemačke Socijaldemokratske partije u Evropskom parlamentu Josip Juratović izjavio je da nova vladajuća koalicija u Berlinu obećava "još snažniju podršku" za ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da Njemačka neće gledati kroz prste državama u regionu.

Juratović je u intervjuu za Dojče vele kazao da je svima u Nemačkoj jasno da se proces ulaska u EU mora ubrzati.

"S obzirom na činjenicu da se već od početka ovog vijeka, dakle od 2001. ili 2002, govori o perspektivi zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju, a u međuvremenu je sada već 2018, mislim da je veoma bitno da se konačno taj pristup realizuje", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, Berlin neće gledati kroz prste balkanskim državama i po pitanju reformi neće biti dovoljno samo donositi zakone, već će biti neophodno i da se oni sprovode, kako bi se suzbila korupcija i uspostavili dobrosusjedski odnosi.

"Odnosno, da se sva granična pitanja koja su još otvorena iz devedesetih godina, što prije riješe kako bi moglo normalno da se radi na društveno-političkoj perspektivi tog regiona", rekao je Juratović.

On je dodao i da i Njemačka i EU znaju da je balkanski region važno i osjetljivo područje, kao i da stabilnost Balkana istovremeno znači stabilnost i bezbjednost EU.

"Taj region zapadnog Balkana je neka vrsta ostrva unutar Evropske unije, koje s vremena na vrijeme može da donese određene opasnosti kroz globalna pitanja, globalne odnose, strateška pitanja Rusije, Kine, Amerike ili Turske", rekao je Juratović.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije