Ex -Yu

Kamenice i vodeni topovi na ulicama Prištine: Desetine osoba povrijeđeno (Uživo)

Kamenice i vodeni topovi na ulicama Prištine: Desetine osoba povrijeđeno (Uživo)
Kamenice i vodeni topovi na ulicama Prištine: Desetine osoba povrijeđeno (Uživo)

PRIŠTINA - Policija Kosova suzavcem i vodenim topom pokušava da udalji učesnike protesta koji kamenicama gađaju pripadnike policije u centru Prištine.

Policija je uspjela da demonstrante odgurne do Trg Zahira Pajazatija kod Hotela "Grand" u Prištini.

Kako javlja Tanjugov izvještac, u sukobu ima više desetina povrijeđenih sa obe strane. Prištinski mediji prenose da je povrijeđen i šef poslaničke grupe pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri.

Po riječima portparola Urgentnog centra Prištine Štenda Fažljiua, pomoć su zatražile dvije osobe - jedna zbog povreda od udaraca, a druga zbog suzavca, preosi B92.

Incidenti su počeli nakon što je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova.

Mulićaj je najprije optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna.

"(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbjeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće", rekao je Mulićaj.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće, čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

Sanije Beriša, majka nestalog dječaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je o majkama Đakovice navodno izrekao Jablanović.

Jablanović je rekao da nije vrijeđao majke Đakovice, već da je divljacima nazvao one koji su kamenicama spriječili raseljene Srbe iz Đakovice da obiđu svoje domove na Badnje veče.

Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami rekla je da ministar Jablanović za premijera zapravo ima Aleksandra Vučića i da ga zato premijer Kosova Isa Mustafa ne može smijeniti.

"Mustafa treba da podnese ostavku jer je to spas za Kosovo", rekla je Valjdete Bajrami i dodala da je kosovski premijer formirao glomaznu vladu, sa mnogo članova i političkih zvaničnika.

Ona je zatražila da se hitno razgovara o zakonu o javnim preduzećima i rekla da je on povučen iz skupštinske procedure jer će se o njemu razgovarati u Briselu, na sastanku delegacija Kosova i Srbije.

Predstavnica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Donika Kataj Buljupi je podržala zahtjeve Samoopredeljenja da Jablanović da ostavku i zatražila da se hitno razmatra Zakon o javnim preduzećima.

U trenutku kada je počeo da govori šef poslanika Samoopredeljenja Visar Imeri došlo je do koškanja između demonstranata i policije i upotrebe suzavca.

Nakon toga, demonstranti su se povukli na oko 100 metara od barikada i stanje se polako normalizuje.

Bilo je najavljeno da će se okupljenima obratiti i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

U protestu ne učestvuju predstavnici nevladine organizacije "Pozivi majki" iz Đakovice, koja je u subotu 24. januara bila među organizatorima prvog protesta.

Predstavnica te organizacije Nusrete Kumnova je izjavila da ne žele da budu dio protesta koji poprima političke i stranačke dimenzije.

Od protesta su se ogradili i rudari Trepče i organizacija veterana učesnika rata 1998-1999. godine.

Okupljeni nose parole "Bez Trepče nema države", "Trepča je naša, a ne srpska", "Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije, "Hašima (prvi potpredsjednik Vlade Tači) u zatvor", "Jablanović napolje", "Dole vlada iz Raške".

Okupljeni protestuju zbog izjave Jablanovića od 6. januara da su "divljaci" oni koji su spriječili raseljene Srbe iz Đakovice da posjete domove i crkvu na Badnje veče. Jablanović je kazao da nije mislio na sve građane koji su protestovali, već samo na one koji su Srbe gađali kamenicama.

U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrješenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju "Trepče" u javno preduzeće.

Po završetku skupa dio demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrijebi suzavac. Povrijeđeno je 19 pripadnika policije, a privedena su 22 demonstranta.

Uhapšen gradonačelnik Prištine

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti uhapšen je tokom današnjih demonstracija u centru grada, koje još traju, rečeno je Srni u kosovskoj policiji.

"Ahmeti je uhapšen zbog napada na policajca", navode u kosovskoj policiji.

Ahmeti istovremeno obavlja funkciju zamjenika predsjednika radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje".

UNS: Srpski novinari neće izvještavati s protesta

Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija i srpskih medija neće izvještavati s protesta pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini, čime će iskazati "najoštriji" protest zbog napada na srpske novinare prošle subote, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

"Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija, kao i srpskih nezavisnih medija danas neće otići da izvještavaju sa protesta u Prištini, već će u 14 časova na konferenciji za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici iskazati svoj protest, obrazložiti svoje stavove i uputiti apel nadležnim institucijama i organizacijama da se ovaj problem riješi", naveli su UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

Kako su objasnili, srpski novinari napadnuti su prošle subote tokom izvještavanja sa protesta "Samoopredeljenja" u Prištini, a "posebno zabrinjava" to što kosovska policija ne želi da odgovori da li je preduzela "bilo šta" kako bi pronašla i kaznila počinioce napada.

UNS i DNKiM su naveli i da saopštenje "Samoopredeljenja" u kome se osuđuje isključivo napad na novinare Radio-televizije Kosova 2, ali ne i na srpske novinare "upućuju da izvještavanje nije bezbijedno i da su napadi praktično dozvoljeni".

Jahjaga pozvala na uspostavljanje reda i mira

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga ocijenila je da su današnji haos i nasilje na ulicama Prištine u potpunosti neprihvatljivi i pozvala na mir i vraćanje reda na ulice i trgove tog grada.

"Pozivam demonstrante da se mirno raziđu i da prekinu sukobe sa policijom, institucijom koja je odgovorna za očuvanje reda, zakona i sigurnosti za sve građane. To je naša policija", saopšteno je iz kabineta predsjednice.

Ona je pozvala političke lidere, vlast i opoziciju, da "pokrenu dijalog i nađu zajednički jezik za sva otvorena pitanja, kako bi se zaustavilo ulično nasilje".

"Takođe, tražim od političkih lidera da se distanciraju od nasilja koje nanosi štetu našoj državi", izjavila je Jahjaga.

Ona je ocijenila da je neprihvatljivo nasilje nad policijom i demoliranje privatne i javne imovine.

"Protest je neotuđivo pravo koje je garantovano Ustavom, ali sa njim dolazi i odgovornost, a današnje nasilje na trgovima u Prištini narušava red i zakon i sigurnost građana", rekla je ona.

Jahjaga je pozvala da se rješenja nađu u institucijama, dijalogom, kako bi se izbjegla dalja eskalacija situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije