Ex -Yu

Kapetanu Draganu produžen pritvor

Kapetanu Draganu produžen pritvor
Kapetanu Draganu produžen pritvor

SPLIT - Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan, osumnjičen za ratni zločin, doveden je danas na splitski Županijski sud radi ročišta za određivanje istražnog zatvora. Kao što se i očekivao, Vasiljkoviću je pritvor produžen još tri mjeseca.

On lično protivio se produženju pritvora. Na ročištu je bila i njegov novi advokat Slađana Čanković, ali za Index nije bila spremna išta komentarisati

Ako ga u tri mjeseca ne optuže, Vasiljković izlazi na slobodu

Vasiljkoviću je nakon izručenja iz Australije, početkom jula, već tri put određivan istražni zatvor, prvi put na jedan mjesec, zatim na dva mjeseca, a danas još tri. Ukoliko Državno zužilaštvo u naredna tri mjeseca ne podigne optužnicu, Vasiljkovića će morati pustiti na slobodu.

Čudi kako protiv Vasiljkovića dosad nije skupljeno dovoljno dokaza da bi se optužnica podigla. Izručenje od Australije zatraženo još prije 10 godina pa se postavlja pitanje čime su se bavili šibenski tužioci, zaduženi za slučaj. 

Kapetana Dragana po izručenju je branio splitski advokat Darko Stanić, jedini koji je pristao da mu se dodijeli obrana po službenoj dužnosti. No, Vasiljković je odmah po dolasku izjavio kako će sam naći advokate. Čudi da se Vasiljković tako lako odrekao Stanićevih usluga, jer riječ je o iskusnom advokatu za krivično pravo.

Čanković je, pak, u centare medijskog interesa došla zbog građanskih postupaka nekoliko stranaka koje je ranije zastupao advokat Luka Šušak, njezin bivši principal. Po njegovoj prijavi, protiv Čanković je poveden krivični postupak za krivotvorenje službene isprave, koji je okončan osuđujućom presudom. Kako je Čanković osuđena na novčanu kaznu, zadržala je licencu koju bi automatski izgubila da je osuđena na kaznu strožu od šest mjeseci zatvora.

Čanković je za Index ustvrdila kako djelo nije počinila i kako je pravdu potražila pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Premda je zamjenik predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, tvrdi da to nema veze sa angažmanom u slučaju kapetana Dragana.

(N.N./Index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije