Ex -Yu

Kirbi: Srbija može da računa na Ameriku

Kirbi: Srbija može da računa na Ameriku
Kirbi: Srbija može da računa na Ameriku

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi priredio je danas prijem povodom američkog državnog praznika Dana nezavisnosti na kojem je poručio da Srbija može da računa na SAD kao svog partnera i prijatelja.

"Zahvalan sam na svemu što sam postigao zajedno sa mnogo svojih prijatelja i kolega u Srbiji, koji su istinski posvećeni demokratskoj i evropskoj budućnosti Srbije. Naravno, ima još posla koji treba obaviti, ali Srbija može da računa na SAD kao svog partnera i prijatelja", rekao je Kirbi.
 
Američki ambasador je u obraćanju zvanicama rekao da je 4. jul, Dan nezavisnosti, najvažniji dan u istoriji američke nacije i izrazio želju da veze i prijateljstvo između dva naroda, kao i zajedničke težnje SAD i Srbije, postanu još dublje i jače.
 
On je istakao da veze Srbije i SAD sežu mnogo generacija unazad i podsjetio na to da američka Ambasada ove godine slavi neke izuzetne Srbe koji su se iselili u Ameriku i postali njeni državljani, kao i Amerikance srpskog porijekla, koji su se rodili u SAD.
 
Kirbi je rekao da je za njega i njegovu suprugu Saru današnji dan poseban, jer će vjerovatno biti njihova posljednja proslava Dana nezavisnosti u Beogradu, budući da mu ističe mandat.
 
Prijemu u rezidenciji američkog ambasadora na Dedinju prisustvovali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, patrijarh srpski Irinej i ministri u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović.
 
Prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor policije Milorad Veljović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ombudsman Saša Janković, Ružica Đinđić, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici privrede, javnog i kulturnog života.
 
Američku i srpsku himnu otpjevala je Marija Šerifović.  
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije