Ex -Yu

Kitarović: Evropska komisija potvrdila ono što znamo, Hrvatska kaska za drugima

Kitarović: Evropska komisija potvrdila ono što znamo, Hrvatska kaska za drugima
Foto: N.N. | Kitarović: Evropska komisja potvrdila ono što znamo, Hrvatska kaska za drugima
Tanjug

ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je najnoviji Izvještaj Evropske komisije potvrdio ono što se već dugo zna, a to je da Hrvatska zaostaje, kaska za drugima i ne razvija se onom dinamikom koja bi joj omogućila da uhvati korak ne samo sa najrazvijenim državama EU, već i sa onim sa kojima je, kako je rekla, do juče bila izjednačena, ako ne i razvijeija.

Evropska komisija objavila je juče izvještaj u kome se, između ostalog, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije.

"Jučerašnji izvještaj Evropske komisije o prekomjernim makroekonomskim neravnotežama potvrdio je ono o čemu smo svjesni dugo vremena. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo sa najrazvijenijim državama Evropske unije, već i s onim državama sa kojima smo do juče bili izjednačeni. Ako nije više razvijen", rekla je Grabar Kitarović za zagrebačku N1 tv.

Primjetila je da su ovo samo neki od hroničnih problema hrvatskog društva i da ih kao takve treba prihvatiti ukoliko, kako je rekla, želimo zaista i iskreno riješiti.

"Ne smijemo dozvoliti da se pred njima skrivamo, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Evropske unije. Treba opetovano naglašavati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i podsticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno da prihvati sve potrebne reforme", istakla je Grabar Kitarović.

Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije, ali strukturne reforme nisu napredovale, stoji u Izvještaju EK, objavljenom juče sa analizom ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući napredak u sprovođenju preporuka po državama članicama.

"Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju preporuka iz 2017. godine. Fiskalna politika, potpomognuta povoljnim makroekonomskim uslovima, obezbijedila je smanjenje udjela duga, ali strukturne reforme nisu napredovale", navodi Komisija.

Komisija je, naime, u maju prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne financije i oporezivanje, penzije, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plat, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sistem.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Jednostavno naški

Gospođo Predsjednice, što će vama Evropska komisija da potvrdi propast Hrvatske? Jednostavno, pođite ne dalje od 55 kilometara od Zagreba i vidjećete stanje u Hrvatskoj. Spaljena i sprežena zemlja. Pustinjua bez naroda i ptica, bez plača i osmjeha. Još niste dosegli dno. Približavate se. Nacionalizam će sahraniti Hrvatsku, misu zadušnicu drže vaši bajni naconalisti. Uništili ste jedan narod koji sa jednakim žarom kao i Hrvati borio, gradio i stvarao sve dosadašnje Hrvatske. I rušio one koje nisu valjale. Nije EK načela sve teme, nije dala spcijalistički nalaz stanja oboljele Hrvatske. Ovaj nalaz, potvrda je kao nalaz ljekara opšte prakse. Morate Hrvatsku politiku odvesti do psihijatra, neka je pregleda i lijek preporuči. Granica vam je od Bosanskog Novoga do Slunja šuplja, prazna... jesu li ikada Hrvati graničari bili? Za nekoliko godina Hrvatska počinje, zagorci bi rekli mrijeti na obećanjima. Priznali ili ne, sve dok ne vratite Srbe u Hrvatsku vaše nazadovanje ide brzinom munje!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije