Ex -Yu

Kitarović odgovorila Kavazoviću: Ostajem pri ranije izrečenom o radikalizaciji BiH

Kitarović odgovorila Kavazoviću: Ostajem pri ranije izrečenom o radikalizaciji BiH
Foto: Arhiva | Kitarović odgovorila Kavazoviću: Ostajem pri ranije izrečenom o radiklalizaciji BiH

ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je reisu Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću da ostaje pri ranije rečenom o radikalizaciji BiH i uticaju koji takva situacija ima na bezbjednost regiona i Evrope.

Grabar Kitarović je, naime, ranije u više navrata izjavila da hiljade dobrovoljaca, koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, prijete radikalizacijom islama u toj državi.

Kavazović je u dva navrata pisao hrvatskoj predsjednici tražeći joj da pojasni javno izrečene tvrdnje, a ona mu je odgovorila da "i dalje ostaje pri izrečenim stavovima".

Predsjednica Hrvatske je Kavazoviću zahvalila na upućenom pismu, uvažavanju i, kako je navela, iskrenim riječima, ali istakla da i dalje ostaje pri izrečenim stavovima, prenijela je HINA.

Kavazović je, kako se navodi, izrazio zahvalnost Grabar-Kitarović na odgovoru i istakao da se sa njom slaže da je "iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dileme" koje bi, kako je naveo, mogle da naštete odnosima dveju država i narodima koji u njima žive.

Kavozović je od predsjednice Hrvatske i drugih organa i zvaničnika te zemlje tražio da "prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Evropi".

 

Takođe je zatražio od predsjednice Hrvatske da, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi tvrdnje o tome da su muslimani u Bosni i Hercegovini i okruženju opasnost po Hrvatsku i Evropu.

Kolinda Grabar Kitarović je prethodno izjavila da "retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska" nakon što je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o "prijetnji islamskog radikalizma u regionu".

"U posljednje vrijeme primećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu, koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu", rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Bošnjački zvaničnici protive se tome da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego što dvije susedne zemlje riješe granicu na moru.

"Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentisane jedna na drugu", navela je Grabar Kitarović.

Hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija u ranije objavljenom izvještaju za ovu godinu navela je da se s područja "hrvatskog jugoistočnog susjedstva grupi Islamska država, Irak i Levant priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom "sljedbenika džihadističkog salafizma".

Upitana da li je reakcija Bošnjaka, s obzirom na taj izvještaj, pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog uticaja.

"Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih grupa ili su samoradikalizovani pojedinci", kazala je predsjednica Hrvatske.

Istakla je da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom grupom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije