Ex -Yu

Kitarović raspisala izbore za Evropski parlament

Kitarović raspisala izbore za Evropski parlament
Foto: Anadolija | Kitarović raspisala izbore za Evropski parlament

ZAGREB – Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je danas izbore za Evropski parlament, koji će biti održani u nedjelju, 26. maja.

Hvatska predsjednica je donijela odluku o raspisivanju izbora za članove Evropskog parlamenta iz Hrvatske, a skladu sa zakonom i Ustavom, saopšteno je iz Kabineta Kitarovićeve.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danom objavljivanja u "Narodnim novinama".

Građani Evropske unije izlaze na izbore od 23. do 26. maja i biraju nove zastupnike Evropskog parlamenta koji će ih predstavljati idućih pet godina.

Hrvatsku bi u novom sazivu trebalo da predstavlja jedan zastupnik više, ukupno njih 12.

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorija Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske.

Pravo predlaganja stranačkih lista za izbore u EP imaju sve registrovana političke stranke u Hrvatskoj, samostalno ili kao zajednička lista više stranaka. Za pravovaljanost prdloga liste potrebno je prikupiti najmanje 5.000 potpisa birača, a predlozi lista moraju biti predati Državnom izbornoj komisiji najkasnije u roku od dve sedmice od dana raspisivanja.

Svoju listu s 12 imena dosad je predstavio SDP s jednakim brojem žena i muškaraca. Listu predvodi evrozastupnik Tonino Picula, a slijedi ga evrozastupnica Biljana Borzan. Nosilac liste Amsterdamske koalicije (HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburisti i Demokrati) je istarski župan Valter Flego, dok je Živi zid predstavio zajedničku platformu grupe evropskih stranaka koje srednja struja evropske politike naziva populističkim. HDZ i Most još nisu objavili svoje liste.

U trenutnom sazivu Evropskog parlamenta sedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705. Iako se ukupan broj zastupnika smanjuje izlaskom Velike Britanije iz EU-a (73 zastupnika), neke zemlje će dobiti od jednog do pet zastupnika više, a preostala mjesta će se čuvati za moguća buduća proširenja Unije.

Hrvatsku bi u novom sazivu trebao predstavljati jedan zastupnik više, ukupno njih 12. Broj zastupnika bi trebalo najviše da se poveća Francuskoj i Španiji koje će ih imati pet više nego dosad.

Sve će, ipak, zavisiti od datuma Brexita.

Na poslednjim evropskim izborima 2014. izlaznost na nivou EU-a iznosila je 42,61 posto. Najveća izlaznost je bila u Belgiji i Luksemburgu, zemljama u kojima je glasanje obvezno. U Hrvatskoj je na birališta izašlo tek 25,24 posto, a među mladima u dobi od 18 do 24 godine taj je podatak još niži, tek 13 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije