Ex -Yu

Ko ne zatraži državljanstvo, od oktobra će biti stranac

Ko ne zatraži državljanstvo, od oktobra će biti stranac
Ko ne zatraži državljanstvo, od oktobra će biti stranac

BEOGRAD - MUP Srbije je saopštio da 9. oktobra prestaju da važe lakši uslovi za sticanje državljanstva Srbije za građane bivših jugoslovenskih republika, koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Građani koji ne budu podnijeli zahtjev za sticanje državljanstva nakon tog datuma tretiraće se kao stranci, navodi se u saopštenju.

MUP apeluje na građane da iskoriste ovaj rok i da u policijskim stanicama u kojima imaju prijavljeno prebivalište podnesu zahtjev za sticanje državljanstva za koji je propisana taksa od 1.910 dinara.

Ako ne podnesu zahtjev, ovi građani će se naći u situaciji da ne mogu ostvariti pravo na ličnu kartu, putnu ispravu, niti će moći ostvarivati neko drugo građansko pravo, iako imaju prijavljeno prebivalište i izdatu ličnu kartu.

Poslije 9. oktobra građani će moći da podnose zahtjeve pod drugim zakonskim osnovama pri čemu je taj postupak složeniji, zahtijeva strože uslove i duže traje, a taksa iznosi 15.280 dinara.

Prema Zakonu o državljanstvu Srbije, državljaninom Srbije smatra se i državljanin SFR Jugoslavije koji je na dan 27. februara 2005. godine imao državljanstvo druge jugoslovenske republike, odnosno državljanstvo druge države nastale na teritoriji ranije SFRJ i prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije u trajanju od najmanje devet godina.

U skladu sa tim zakonom, državljaninom Srbije smatra se i crnogorski državljanin koji je na dan 3. juna 2006. godine imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, ako podnese izjavu da se smatra državljaninom Srbije i zahtjev za upis u evidenciju državljana Srbije.

Iz MUP-a napominju da veći broj građana iz ove kategorije, koji žive na teritoriji Srbije, još nije riješio državljanski status.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije