Ex -Yu

Kolinda Grabar-Kitarović: Očekujemo veći broj izbjeglica

Kolinda Grabar-Kitarović: Očekujemo veći broj izbjeglica
Kolinda Grabar-Kitarović: Očekujemo veći broj izbjeglica

ZAGREB - Kolinda Grabar Kitarović sastala se na Pantovčaku sa predsjednikom Europskog vijeća (EV) Donaldom Tuskom. Razgovarali su o izbjegličkoj krizi, procesu arbitraže sa Slovenijom, ukrajinskoj krizi te proširenju Europske unije (EU) na jugoistok Europe, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Riječ je o prvoj posjeti predsjednika EV-a otkad je Hrvatska prije dvije godine pristupila u Europsku uniju (EU).

Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako Hrvatska, kao ravnopravna članica, treba dati veći doprinos u kreiranju evropskih politika te kako nije u potpunosti zadovoljna iskorištavanjem evropskih fondova.

Grabar-Kitarović je kazala kako treba riješiti pitanje migranata koji su na evropskom prostoru, poručila je kako se radi o pitanju složenijem od translokacije osoba te kako treba riješiti pitanje u korijenu, prije svega saradnjom sa državama iz kojih izbjeglice odlaze.

„Moramo biti pripremni na sve situacije. Ovdje je riječ o nacionalnoj sigurnosti, humanitarnim pitanjima, ali i puno složenijem pitanju unutarnje politike. Da li će doći do vala, ne možemo reći sa sigurnošću, ali možemo očekivati da će veći broj izbjeglica krenuti ka Hrvatskoj. U svemu tome moramo iskazati solidarnost te naći način kako više pomoći Srbiji i Makedoniji koje u ovom trenutku, barem privremeno, zbrinjavaju velik broj izbjeglica“, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je kazala kako bi možda trebalo osnovati ured za izbjeglice "kao 90-ih godina, kada je Hrvatska primala izbjeglice iz BiH", no kako sve ovisi o budućem kretanju izbjeglica.

Hrvatska predsjednica iznijela je Tusku hrvatski stav o arbitraži sa Slovenijom te kazala kako je arbitražni postupak za Hrvatsku nepovratno kompromitovan i kako mu se više ne može vjerovati, što je potvrdio i Sabor.

„To ne znači da ne želimo riješiti pitanje granice sa Slovenijom. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ostanemo pozitivan primjer suradnje država koje imaju otvoreno pitanje“, poručila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica je izjavila kako želi da evropske institucije po ovom pitanju ostanu neutralne, da ne podrže niti jednu stranu, nego da samo budu otvorene prema iznalaženju zajedničkog rješenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije