Ex -Yu

Vozači kamiona satima zaglavljeni na granici Hrvatska - Slovenija

Vozači kamiona satima zaglavljeni na granici Hrvatska - Slovenija
Foto: N.N. | Kolone teretnih vozila na ulazu iz Hrvatske u Sloveniju, vozači kamiona čekaju satima

ZAGREB - Zbog početka primjene novog sistema elektronskog obračunavanja putarina za teretna vozila u Sloveniji na više graničnih prijelaza nastale su kolone i zastoji pri ulasku tih vozila iz Hrvatske u Sloveniju.

Prema podacima slovenskog prometno-informacijskog centra, na ulazak na graničnom prelazu Bregana/Obrežje kamioni čekaju oko tri sata, a na prelazu Macelj/Gruškovje jedan sat. Vrijeme čekanja na prelazu Lupinjak/Dobovec je dva sata, a na prelazu Mursko Središće/Petišovci 50 minuta.

Novi način obračuna putarina vrijedi od 1. aprila, ali je zbog uskrsnih praznika na snazi bila zabrana teretnog prometa, pa je u utorak praktično prvi dan njegova testiranja, zbog čega dolazi do teškoća i nastanka kolona.

Umjesto dosadašnjeg sistema s naplatnim kućicama, državna kompanija DARS koja upravlja slovenskim autocestama prešla je na sistem obračuna putarina u slobodnom prometu bez barijera nazvan DarsGo, pri čemu se putarina naplaćuje prema  prevoženim kilometrima.

Sistem je obvezan za sva vozila mase veće od 3,5 tone, a primjenjuje se i na tunel Karavanke.

Električni obračun putarina u slobodnom prometnom toku odvija se preko ukupno 128 portala smještenih na autocestama. Teretna vozila pri ulasku u Sloveniju trebaju imati poseban uređaj DarsGo kojega portali registriraju na ulasku. Električnim praćenjem tako se dobiju podaci za obračun putarine za svako vozila, zavisno o njegovoj ukupnoj masi.

Putarina za vozila prvog razreda, u koju spadaju teretna vozila  s najvećom masom od 3,5 tone iznosi 0,205940 evra po kilometru, a za drugu klasu, za vozila iznad 3,5 tone -  0,428356 evra po prijeđenom kilometru.

Vozila koja prolaze kroz tunel Karavanke svrstana su po visini u tri razreda, a plaćaće za prolazak kroz tunel od 5,90 evra, 4,69 eura i 9,38 evra, prema masi vozila i broju osovina.

(dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije