Ex -Yu

Komarci u Beogradu zaraženi virusom Zapadnog Nila

Komarci u Beogradu zaraženi virusom Zapadnog Nila
Komarci u Beogradu zaraženi virusom Zapadnog Nila

BEOGRAD - Komarci koji prenose virus Zapadnog Nila pronađeni su na teritoriji opština Palilula, Čukarica, Rakovica, Zemun, Surčin, Sopot, Voždovac, Grocka i Obrenovac u Beogradu.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju tvrde da nema razloga za paniku, kao ni potrebe za suzbijanje krvopija iz vazduha.

"Čim se utvrdi pojava zaraženih komaraca na nekom lokalitetu, naše ekipe izlaze na teren i istog dana vrše suzbijanje na širem području od onog gde su utvrđeni zaraženi komarci", objašnjava dr Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

"Ako se ukaže potreba, suzbijanje larvi će se pojačati, ali zasada je situacija u potpunosti pod kontrolom", dadao je on.

Interesantno je da se ove godine zaprašivanje vršilo isključivo sa zemlje. Između ostalog i jer je tek rebalansom gradskog budžeta obezbijeđen novac za ovu namenu.

"Na osnovu rezultata monitoringa ove godine nije uopšte bilo potrebe za suzbijanjem komaraca iz aviona", tvrde u Zavodu i savjetuju sugrađanima da izbjegavaju šetnje u večernjim i jutarnjim časovima u priobalju reka, parkovima i šumama.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, u maju dobio je 15 novih, specijalizovanih vozila za suzbijanje komaraca sa zemlje.

Pristigle manje mašine, za tri sata mogu da pokriju do 120 hektara, a veće, takozvane top, do 160 hektara.

Prije par dana u Beogradu je preminuo muškarac zaražen ovim virusom.

(Večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije