Ex -Yu

Konferencija o raspadu Jugoslavije u Gracu

Konferencija o raspadu Jugoslavije u Gracu
Konferencija o raspadu Jugoslavije u Gracu

GRAC - Povodom dvije decenije od raspada bivše Jugoslavije Centar za jugoistočnu Evropu Univerziteta u Gracu sutra organizuje međunarodnu konferenciju pod motom "Rasprava o kraju Jugoslavije".

Od petka do nedjelje bivši političari, ličnosti i novinari diskutovaće u Gracu o 90-tim godinama.

Među učesnicima, kako je saopšteno, biće posljednji šef jugoslovenske diplomatije Budimir Lončar, selektor jugoslovenske reprezentacije Ivica Osim, predstavnik Makedonije u Predsedništvu bivše Jugoslavije Vasil Tupurkovski.

Svoja sjećanja i viđenja procesa raspada bivše Jugoslavije iznijeće političari, novinari i predstavnici javnog života, najavile su organizatorke skupa Armina Galijac i Edit Marko-Štekl.

Te izjave će, kako su dodale, biti komentarisane isključivo od strane naučnika u istorijskom kontekstu.

Početak konferencije biće posvećen Kosovu, a gost će biti Azem Vlasi, nekadašnji predsjedavajući Saveza komunista Kosova.

O pitanjima moguće alternative događajima i krizi federalizma diskutovaće Ciril Ribičić, kao i Vasil Tupurkovski i Lončar.

Drugi dan konferencije biće posvećen sportu, kulturi i kraju Jugoslavije.

O ulozi medija u raspadu države govoriće Nidžara Ahmetašević iz Birna, novinar Gordana Suša, kao i Kristofer Benet iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Za vrijeme održavanja konferencije u muzeju Univerziteta organizuje se izložba koja će raspad Jugoslavije prikazati kroz omote ploča, isječke iz novina i plakate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije