Ex -Yu

Kongres SAD odao posljednju počast generalu koji je bombardovao Srbe

Kongres SAD odao posljednju počast generalu koji je bombardovao Srbe
Foto: Fena/Ilustracija | Kongres SAD odao posljednju počast generalu koji je bombardovao Srbe

VAŠINGTON - Kongres Sjedinjenih Američkih Država odao je prošle sedmice posljednju počast generalu američkih vazdušnih snaga Majklu Čarlsu Šortu koji je planirao i vodio operaciju "Namjerna sila“ koju je NATO proveo protiv Vojske RS u Bosni i Hercegovini 1995. godine, saznaje Fena.

General Šort je preminuo u Safolku, nakon borbe sa teškom bolešću. U vojnoj službi je bio 51 godinu, a jedna od najvažnijih misija bila je tokom NATO operacija na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka.

Kako je navedeno u obraćanju senatora Džona Buzmana, general Šort je naredio više od 35.000 borbenih akcija na prostoru bivše Jugoslavije.

- Bio je načelnik štaba komandanta NATO vazdušnih snaga u Napulju 1995. godine tokom operacije u Bosni i Hercegovini. Godinu kasnije, kao direktor operacija američkih vazdušnih snaga bio je odgovoran za raspoređivanje NATO snaga i opreme u BiH – pojasnio je senator Buzman u dokumentu koji je objavljen na internet stranici Kongresa.

General Džordž Džouluvan, tada vrhovnih komandant američkih snaga u Evropi je imao samo riječi pohvale za njega.

- On je planirao bombardovanje u BiH 1995. godine, a onda kada smo rasporedili snage na terenu njegova uloga u koordinaciji transporta bila je od klučne važnosti. Bio je impresivan, jer nije bio samo profesionalan, već i inovativan – rekao je general Džouluvan.

Tri godine kasnije, general Šort se vratio u Napulj kao komandant NATO vazdušnih snaga za južnu Evropu i vodio operaciju koja je zaustavila sukobe na Kosovu.

- Putovao je sa ambasadorom Ričardom Holbrukom u Beograd na dio pregovora sa Slobodanom Miloševićem. Tokom sastanka, Milošević se okrenuo prema njemu i rekao: "Dakle, vi ste čovjek koji ćete me bombardovati“. Ali, general Šort je tad rekao da se nada kako se to neće dogoditi ukoliko Srbija prihvati plan. „Ali, da, u suštini ste upravu. U jednoj ruci su mi lovci, a u drugoj bombarderi, pa vi možete izabrati“ – prenio je Buzman riječi američkog generala.  

Nekoliko sedmica nakon toga general Šort je vodio operaciju NATO snaga u Srbiji koja je trajala 78 dana

General Šort je dobitnik niza najviših vojnih priznanja, a penzionisao se 2000. godine. Umro je uz svoje najbliže, 27. oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije