Ex -Yu

Korupcionaška afera: Crnogorci od Srbije traže izručenje Olivere Ilinčić

Korupcionaška afera: Crnogorci od Srbije traže izručenje Olivere Ilinčić
Korupcionaška afera: Crnogorci od Srbije traže izručenje Olivere Ilinčić

Crnogorski pravosudni organi raspisali su potjernicu za srpskom državljankom Oliverom Ilinčić, koja slovi za kreatora i aktera budvanskih korupcionaških afera.

Crnogorske bezbjednosne službe imaju saznanja da se osumnjičena nalazi upravo u Srbiji i da se tako, s obzirom na sporazum o međusobnom izručenju sopstvenih državljana, stiču uslovi za njeno hapšenje i izručenje, pišu podgoričke "Dnevne novine".

Nadležni crnogorski organi, navodno, nisu dobili potvrdan odgovor od kolega iz Srbije iako su, kako list navodi, ostvarili komunikaciju posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, naime, posjeduje mnoštvo dokaza koji ukazuju na sumnju da je Ilinčićeva jedan od organizatora kriminalne grupacije na čijem se čelu, prema njegovom ličnom priznanju, nalazi direktor Političkog savjeta DPS Svetozar Marović, dodaje list.

Marović je nedavno potpisao sporazum o priznanju krivice, koji je upućen na odlučivanje Višem sudu u Podgorici, a u toku je priprema još jednog takvog dokumenta.

"Dnevne novine" nezvanično navode da je Marović priznao da je formirao kriminalnu organizaciju od tridesetak ljudi, ali da je moduse višemilionskih korupcionaških poslova osmišljavala Ilinčić, koja je imala direktan pristup računima na kojima je završavao sporni novac.

Na neke od tih računa Specijalno državno tužilaštvo je već stavilo privremenu blokadu.

Reijč je o firmama "Propertis investment", "Gu gi komerc" i "Kopirajt" na kojima se trenutno nalazi preko 15 miliona evra. Ilinčić se sumnjiči i za malverzacije u predmetima "Bulevar", "Krapina" i "Otpadne vode".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije