Ex -Yu

Kosovo dobilo sud za zločine OVK

Kosovo dobilo sud za zločine OVK
Kosovo dobilo sud za zločine OVK

PRIŠTINA - Poslanici kosovske skupštine usvojili su promjene ustava i nove zakone, kojima je formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK postalo puko tehničko pitanje.

Kosovski parlament je, tokom maratonskog zasjedanja, usvojio ustavne promjene koje omogućavaju formiranje "de fakto" međunarodnog suda za zločine OVK, zakone kojima se omogućava formiranje veća tog tribunala, kao i pravne akte kojima se reguliše odbrana optuženih.

Na taj način, ključni kosovski lideri, ministar spoljnih poslova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa ispunili su obećanje predstavnicima SAD i EU da će parlament, prije ljetnje pauze, formirati sud, u kojem će ključne uloge igrati strani tužioci i sudije.

SAD i EU, koji su odigrali glavnu ulogu u procesu ubeđivanja kosovskih lidera da prihvate formiranje suda, su pozdravili odluke parlamenta u Prištini.

Formiranje suda pratio je žestok otpor veterana OVK, nekolicine poslanika Tačijeve Demokratske partije Kosova, kao i opozicije.  Veterani OVK su zapretili da će "svakog ko bude glasao za ovaj sud smatrati izdajnikom".

Nacrt zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene Specijalnog suda nisu podržali poslanici Liste Srpske sa obrazloženjem da to ne bi bilo pravedno prema žrtvama optuženih.

Sud će procesuirati zločine pripadnika OVK na osnovu istrage koju je vodio specijalni tim istražitelja Klinta Vilijamsona, a prema nalazima iz izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Taj izvještaj je podigao pravu paniku među nekadašnjim liderima OVK, koji su u međuvremenu poslati političari, a govori o ratnim zločinima komandanata OVK i njihovim vezama sa organizovanim kriminalom.

Još nije poznato da li će se među optužbama naći i trgovina organima otetih Srba i ostalih nealbanaca. Vilijamson je, u izvještaju nakon trogodišnje istrage, naveo da istražni tim ima saznanja o "ograničenoj" trgovini organima, ali da nije siguran da su dokazi koje je prikupio održivi na sudu.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije