Ex -Yu

Kosovo i Makedonija: Sa ličnom kartom preko granice

Kosovo i Makedonija: Sa ličnom kartom preko granice
Kosovo i Makedonija: Sa ličnom kartom preko granice

PRIŠTINA - Predstavnici vlada Kosova i Makedonije danas su potpisali sporazume o prelasku granice sa biometrijskim ličnim kartama i otvaranju novog graničnog prelaza Belanovce - Stančić.

Sporazume su u Prištini potpisali prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači i ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Poposki.

Tači i Poposki su na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma kazali da sada preostaje da radne grupe finalizuju detalje prije nego što sporazumi u što kraćem roku stupe na snagu.

Ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Poposki je naglasio da su odnosi Makedonije i Kosova tradicionalno otvoreni i srdačni, te da očekuje da danas potpisani sporazumi budu praćeni još intezivnijom saradnjom u projektima iz različitih oblasti.

“Naš strateški interes jeste da imamo stabilno i napredno susjedstvo sa Kosovom i zato i imamo danas dva sporazuma”, kazao je makedonski diplomata.

Prvi zamjenik premijera Kosova Hašim Tači je potpisane sporazume ocijenio jako važnim, jer će od njih koristi imati građani i biznismeni obe zemlje. Rekao je da je Makedonija važan partner Kosovu, kako u oblasti ekonomije tako i politike.

“Kosovo i Makedonija dele zajedničke evroatlanske vrednosti i interese, zato ćemo biti partneri u našim naporima da se pridružimo ključnim zapadnim organizacijama i mehanizmima. Radimo na oživljavanju infrastrukturnih projekata, kao i u oblasti energije o čemu smo razgovarali u okviru Berlinskog procesa”, kazao je Tači.

On je ocijenio i da će izgradnjom autoputa Priština - Skoplje dve zemlje još bolje biti povezane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije