Ex -Yu

Kosovo ipak osniva sud za zločine OVK?

Kosovo ipak osniva sud za zločine OVK?
Kosovo ipak osniva sud za zločine OVK?

PRIŠTINA - Premijer Kosova Isa Mustafa najavio je da će Skupština prije ljetne pauze usvojiti amandmane na Ustav koji će otvoriti put za donošenje zakona o specijalnom sudu za ratne zločine pripadnika OVK-a.

Mustafa je rekao novinarima da su američke diplomate dale "prijateljski savjet" da se usvoje izmjene Ustava, jer bi u suprotnom Kosovo trpjelo velike posljedice.

Predstavnici politikih partija kosovskih albanaca posljednjih dana, posebno poslije susreta Mustafe u Berlinu sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, vrše pritisak na pet poslanika iz redova vladajuće koalicije - Mustafinog Demokratskog Saveza i Demokratske partije Hašiima Tačija - da podrže amandmane na ustav.

Sa tih pet glasova bila bi stvorena većina od potrebnih 80 poslanika, uključujući i manjinskih 12 od 20 poslaničkih glasova za izglasavanje amandamana.

Dodatni pritisak na poslanike samoproglašenog Kosova da usvoje zakon o specijalnom sudu vrši i američki kongresmen Eliot Engel, koji boravi u višednevnoj posjeti Prištini.

Engel je rekao da će, ukoliko sami ne formiraju ovaj sud, trpjeti velike posljedice, jer SAD ne  mogu da spriječe Savjet bezbednosti UN da usvoji prijedlog Rusije o formiranju specijalnog suda za ratne zločine.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije