Ex -Yu

Kosovo sa MMF-om dogovorilo budžet veći od dvije milijarde evra

Kosovo sa MMF-om dogovorilo budžet veći od dvije milijarde evra
Foto: Ilustracija | Kosovo sa MMF-om dogovorilo budžet veći od dve milijarde evra

PRIŠTINA - Vlada Kosova je sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u globalu dogovorila budžet za 2018. godinu, koji će iznosti preko dvije milijarde evra, saopšteno je danas na završetku posjete Misije MMF-a Kosovu.

Vođa delegacije MMF-a Žak Minian je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Bedrijem Hamzom i vršiocem dužnosti guvernera Centralne banke Kosova Fehmijem Mehmetijem izjavio da je ekonomski rast na Kosovu u posljednja tri mjeseca bio jako dobar, što je ocijenio kao jako dobru vijest i za budžet i za građane. Po njegovim riječima, MMF je povećao predviđanja ekonomskog rasta sa 3,5 na četiri posto za ovu, ali i za narednu godinu. Takođe, očekivanja su da će budžetski deficit naredne godine iznositi 1,5 posto, kao i u ovoj i da će biti i realizovan.

Minian, koji završava rukovođenje misijom MMF-a za Kosovo, kazao je i da je s Vladom Kosova postignut glavni dogovor o budžetu za 2018. godinu, te da su ostala da se razmotre još neka manja tehnička pitanja.

“Dogovorili smo neka važna načela. Kao prvo, dogovorili smo se o važnosti poštovanja fiskalnih pravila i ograničenja deficita. Kosovo je mala zemlja, sa malom ekonomijom, nema svoju valutu, ograničena je ekonomski”, kazao je Minian.

On je naveo da je dogovoreno da budžet mora da nastavi da se zasniva na pouzdanim poreskim i neporeskim prihodima, kao i oko trošenja budžeta, jer se mora sačuvati prostor za prioritetna trošenja u obrazovanju, zdravstvu i infrastrukturi. Kada su u pitanju tekući troškovi, misija MMF-a je upozorila da povećanje plata mora biti postupno i u skladu sa ekonomskim rastom u zemlji. Naveo je da će u narednoj godini troškovi za izgradnju autoputa Priština-Skoplje biti manji, što će omogućiti ulaganje kapitalnih investicija u više drugih projekata.

Ministar finansija Bedri Hamza je kazao da pregovaranje sa Misijom MMF-a nije bilo lako, ali da je dogovoreno poštovanje fiskalnih pravila i da bankarski bilans bude iznad 4,5 posto Bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Budžet za 2018. godinu zasnivaće se na stabilnim ulazima što je u skladu ekonomskim rastom i kao rezultat novih mera za poboljšanje performansi administriranja predviđene carine i drugih poreza i opravdanog smanjenja porezskog jaza”, kazao je Hamza.

Vršilac dužnosti guvernera Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti je kazao da je bankarski sistem stabilan, da je zabilježen porast u oblasti sredstava i depozita, dok je kreditiranje dvostruko uvećano i da je u odnosu na zemlje regiona Kosovo u mnogo boljoj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije