Ex -Yu

Kovač: Blizu rješenja za otvaranje poglavlja 23

Kovač: Blizu rješenja za otvaranje poglavlja 23
Kovač: Blizu rješenja za otvaranje poglavlja 23

BRISEL - Smatram da smo blizu rješenja, izjavio je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač na pitanje Tanjuga da li se može očekivati otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom do kraja juna, kako je planirano.

Kovač je u eksluzivnom intervjuu Tanjugu, u Briselu, rekao da Hrvatska djeluje konstruktivno i pozitivno i da je optimista kada je riječ o pronalaženju riješanja za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije.

Kovač je ocjenio da Hrvatska djeluje ”pozitivno” kada je riječ o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom, a na pitanje kada će Hrvatska odblokirati otvaranje ovog poglavalja, naglasio je zvanični Zagreb sa Evropsjkom komisijom, holandskim predsjedvanjem Savetom EU i zemljama članicama pomaže i traži riješenje kako bi se nastavio proces pregovora u slučaju Srbije:

”Lično sam optimista i mislim da ćemo naći to riješenje. Hrvatska je vrlo pozitivna i djeluje konstruktivno”, izjavio je Kovač.

Šef hrvatske diplomatije kaže da se ne sjeća da je ikada neko u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji prozivao zemlje koje su zaista prve pravile blokade kada je Srbija formalno počela pregovore u EU.

”To je bilo u januaru 2014. godine, a prva dva poglavlja otvorila tek decembru 2015. godine. Nikada niko nije postavljao pitanje zašto je Srbiji bilo potrebno 2 godine da počne da pregovara. Sada kada još nema nikakvih odluka o poglavlju 23 Hrvatska se u nekim medijima u Srebinji svaki dan proziva. Nema potrebe za tim”, izjavio je Kovač na marginama Saveta ministara u Briselu.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske smatra da je Hrvatska najbolji prijatelj svim zemljama Jugostočne Evrope- i Srbiji i BiH i CG i Makedoniji I Albaniji i Kosovu.

”Hrvatska te zemlje najbolje poznaje i imamo najveći interes da se te zemlje se približe članstvu u EU. Jasno, pri tome se moraju ispunjavati kriterijumi i treba naučiti proces- što znači treba pregovarati sa svima treba uvažavati kriterijume i treba raditi i prilagoditi se”, kaže Kovač.

Upitan li će pohlavlje 23 u pregovorima Srbije sa EU biti otvoreno do kraja juna, kako je i planirano, Kovač je poručio da smatra da je riješenje blizu.

Kada je riječ o odnosima nove Vlade Hrvatske sa Srbijom, ministra spoljnih poslova Hrvtaske, kaže da očekuje da nova srpska vlada bude pro evropski orjentisana.

”Naša želja će biti da se uspostavimo partnerske, dugoročno prijateljske. Za odnose za to će biti potrebna jedna zdrava osnova. Racionalna podloga", naveo je.

Moramo, ukazao je, riješiti pitanje naslijeđa rata i moramo razgovarati o tome da postoje neke dobre stvari u odnosima između Hrvatske i Srbije. Recimo ekonomski odnosi se dobro razvijaju, odnosi u civilnom društvu se dobro razvijaju. Ove neke političke stvari ćemo riješiti dijalogom!, smatra Kovač.

Ministar spoljih poslova Hrvatske kaže da se već dogovorio sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem da posjeti Srbiju, ako, kako je rekao, taj poziv bude i dalje otvoren nakon formiranja nove srpske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije