Ex -Yu

Kovač: Hrvatska nije deblokirala pregovore Srbije sa EU

Kovač: Hrvatska nije deblokirala pregovore Srbije sa EU
Kovač: Hrvatska nije deblokirala pregovore Srbije sa EU

ZAGREB - Dogovor o uklanjanju hrvatske blokade otvaranju Poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji još nije postignut. Kada bude, javnost će o tome biti obavještena, kaže hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han izjavio je u četvrtak u Briselu da je postignut dogovor s Hrvatskom u vezi sa otvaranjem Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i da bi to trebalo da bude potvrđeno sljedeće nedjelje na sastanku ambasadora država članica EU.

Mediji u Srbiji takođe su objavili da je Hrvatska dala pismenu saglasnost Srbiji za otvaranje Poglavlja 23, što je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske demantovalo, saopštivši da je riječ o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.

Kovač je tim povodom rekao da je razgovarao s Hanom o tome u utorak uveče u sklopu posjete Parizu, ali da dogovor još nije postignut, ističući da hrvatski zahtjevi moraju biti uvaženi.

"Mi smo razgovarali tom prilikom i o tom mogućem rješenju. Očekujemo ovih dana da postignemo dogovor. Još ga nismo u potpunosti postigli. Kad ga postignemo, onda ćemo o tome hrvatsku i evropsku javnost jasno informisati. Za sada, ja se ne bih prepuštao nekakvim spekulacijama. Mi tako ne radimo. Mi smo diskretni, ozbiljni... Ne puštamo nekakve informacije u strane medije o nekakvim pregovaračkim procesima. To je previše ozbiljna stvar. Mi tako ne funkcionišemo", kazao je Kovač.

Povodom pisanja srpskih medija o toj temi, hrvatski ministar je naveo da se u Srbiji piše puno toga bez ikakvih osnova.

"Ono što vam mogu reći je da Hrvatska zaista, a to sam već rekao nekoliko puta, razgovara s Evropskom komisijom, zemljama članicama i holandskim predsjedništvom EU o rešenju. Želimo pronaći rješenje koje će jasno uvažavati hrvatske zahtjeve. Bez ispunjavanja tih zahtjeva neće biti moguće napredovati što se Srbije tiče. Moguće je da će ti zahtjevi biti ispunjeni. Mi na tome radimo", poručio je Kovač.

Hrvatska kao uslov za otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom zatražila je punu saradnja s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije, i osiguravanje prava hrvatskoj manjini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije