Ex -Yu

Kriza u koaliciji, Vlada Crne Gore pred raspadom?

Kriza u koaliciji, Vlada Crne Gore pred raspadom?
Kriza u koaliciji, Vlada Crne Gore pred raspadom?

PODGORICA - Crnogorska vlada, koja je suočena sa protestima dijela opozicije, ima problema i u samoj koaliciji, pošto Socijaldemokratska partija želi prijevremene izbore.

Predsjedništvo SDP konstatovalo je da postojeća vlada ima status tehničke vlade u kojoj će SDP zajedničke ciljeve vezano za evroatlantske obaveze ispunjavati usklađeno, dok će za sve ostale odluke SDP zadržati pravo pojedinačnog određivanja.

Razlog za raskol u vladajućoj koaliciji, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića i SDP-a Ranka Krivokapića, je taj što je DPS odbio da smjeni sa funkcija u vladi Vujicu Lazovića i Ivana Brajovića, bivše funkcionere SDP-a. 

Koalicija "Evropska Crna Gora“, koju čine DPS i SDP u razičitim formama postoji od parlamentarnih izbora 1998. godine. 

Predsjedništvo SDP, kako je navelo u saopštenju, podržava sve napore koje su njegovi predstavnici u skupštini i vladi uložili na očuvanju demokratskog dijaloga i poziva sve političke subjekte na uvažavanje evropskih vrijednosti i postizanje širokog konsenzusa o pripremi i spovođenju fer i slobodnih izbora. 

Povodom aktuelnih političkih izazova i najavljenih protesta, SDP ocjenjuje neophodnim da organizatori protesta i državni organi pokažu maksimalan nivo odgovornosti i obezbede da ustavno i demokratsko pravo na slobodu okupljanja bude ostvarivano u zakonskim okvirima. 

"Mirni i demokratski protesti pokazali bi demokratsko sazrijevanje Crne Gore dok bi svaki eventualni drugačiji scenario vodio produbljivanju podjela i narušavanju građanskog mira", saopšteno je iz SDP-a. 

SDP ponavlja da je nakon dobijanja poziva za članstvo u NATO ključni državni prioritet organizovanje fer i slobodnih izbora kao osnovni uslov dalje demokratizacije, napredovanja Crne Gore u EU integracijama i finalizacije procesa učlanjenja u NATO alijansu.

(NN, N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije