Ex -Yu

Kukan: Nema brzog ulaska u EU

Kukan: Nema brzog ulaska u EU
Kukan: Nema brzog ulaska u EU

BEOGRAD - Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zapadnim Balkanom Eduard Kukan izjavio je da je njegov prijateljski savjet političarima u Srbiji da svojim građanima ne obećavaju da će zemlja za četiri do pet godina biti u EU, jer to jednostavno nije moguće.

On je naglasio da je ukrajinska kriza, odnosno njeno smirivanje, prioritet za EU, ali da to ne znači da je proces proširenja Unije na Balkan, kao dugotrajan proces, manje važan.

Govoreći o stalnim poređenjima dešavanja u Ukrajini, odnosno na Krimu, sa Kosmetom, on je naglasio da se te situacije ne mogu porediti.

"Čuo sam to poređenje više puta. Ne mislim da su te dvije situacije iste. Jer, na Krimu se dogodila klasična vojna aneksija dijela teritorije jedne strane zemlje. Kosovo je bilo nešto sasvim drugačije", rekao je Kukan za "Večernje novosti".

On nije želio da iznese mišljenje o tome da li je priznanje Kosova od nekih uticajnih zemalja u stvari omogućilo ono što se danas dešava u Ukrajini, rekavši da taj primjer koristi Rusija.

"Taj primjer koriste Rusi. Razvijaju pravnu terminologiju u kojoj ističu da je to isto i da oni ne rade ništa što već nije urađeno sa Kosovom", kaže Kukan.

On je naveo da stav Slovačke, zemlje iz koje dolazi, o pitanju priznavanja Kosova ostaje isti i naglasio da misli da će njegova zemlja ostati dosljedna tome da ne prizna nezavisnost južne srpske pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije