Ex -Yu

Kukasti krst na Titovoj spomen ploči u Kumanovu

Kukasti krst na Titovoj spomen ploči u Kumanovu
Foto: Facebook | Kukasti krst na Titovoj spomen ploči u Kumanovu

SKOPJE - Kukasti krst i neprimjereni grafiti ispisani su na spomen ploči bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, u Kumanovu, Makedonija.

Incident se dogodio u noći između četvrtka i petka, odnosno 25. maja, koji se u bivšoj SFRJ obilježavao kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza.

Iako se država SFRJ raspala prije više od četvrt vijeka, građani bivših republika okupljaju se toga dana da odaju počast bivšem predsjedniku i to uglavnom oko obilježja koja su podignuta i još uvijek postoje u pojedinim gradovima širom nekadašnje Jugoslavije.

Ovaj događaj je osudio gradonačelnik Kumanova, Maksim Dimitrievski, koji je od nadležnih službi zatražio da se počinioci pronađu i izađu pred lice pravde.

"Nije prvi put da se skrnave spomenici iz perioda Drugog svjetskog rat. Takva nečovečna djela neće nas onemogućiti da njegujemo tradiciju narodnooslobodilačkog rata i Josipa Broza Tita, koji je predvodio borbu protiv fašizma, najvećeg zla čovječanstva i koji su nam omogućili da danas živimo u miru i slobodnoj i nezavisnoj Republici Makedoniji", napisao je Dimitrevski.

Osim gradonačelnika ovaj incident osudili su i građani Kumanova, koji se takođe tražili privođenje počinilaca, prenijeli su makedonski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije