Ex -Yu

Kurc: EU nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

Kurc: EU nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana
Foto: Tanjug/AP | Kurc: EU nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

BEČ - Austrijski kancelar Sebastian Kurc ukazao je u ponedjeljak, na sastanku čelnika zemalja zapadnog Balkana u Beču, na potrebu približavanja zemalja ovog dijela Evrope istaknuvši kako Evropska unija neće biti kompletna sve dok i zemlje regije ne uđu u njeno članstvo.

„Evropska unija će biti kompletna tek kada zemlje zapadnog Balkana postanu punopravne članice. To je razlog zašto podržavamo napore zemalja kandidata i zbog čega smo ovu temu učinili jednom od centralnih tema našeg predsjedanja Evropskom unijom“, rekao je austrijski kancelar nakon razgovora sa funkcionerima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Austrijski kancelar obećao je pritom zemljama zapadnog Balkana punu podršku na putu ka EU.

„Austrija je jak partner zemalja zapadnog Balkana. Mi smo privredno, politički, kulturno, ljudski tijesno povezani“, rekao je Kuc.

Kurc je pojasnio kako je današnji razgovor bio fokusiran na pitanja reformi, ali i bezbjednosti na Balkanu.

„Danas smo imali priliku usmjeriti se na tri važne teme: put regije u EU, regionalnu saradnju i rješenje bilateralnih sukoba. Mi smo svjesni da stabilnost u Evropi zavisi i o stabilnosti i bezbjednosnoj situaciji na zapadnom Balkanu“, rekao je Kuc.

Na sastanku je posebno istaknuta potreba bolje regionalne saradnje i prevladavanja međusobnih tenzija.

„Regionalna privredna saradnja je važan korak u približavanju Evropskoj uniji“, rekao je evropskki komesar za proširenje i susjedsku Johanes Han, koji je takođe prisustvovao sastanku u Beču, ukazavši na potrebu povećanja obima privredne saradnje.

Srpska premijerka Ana Brnabić iznijela je nakon sastanka optužbe na račun Kosova, koje je nedavno uvelo carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, viđali smo i bolja vremena u regionalnoj saradnji", kazala je Brnabić ponovivši poziciju svoje zemlje da uvođenje carina predstavlja kršenje Sporazuma CEFTA-e o slobodnoj trgovini koji se primjenjuje u odnosima između tih zemalja.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj carine je opravdao „nepovoljnim tretmanom“ koji susjedne Srbija i Bosna i Hercegovina praktikuju prema Kosovu bojkotirajući kosovski uvoz. "Već godinama nemamo ravnopravan tretman kod naših dvaju susjeda", ustvrdio je Haradinaj.

Kosovski premijer je tom prilikom istaknuo potrebu ukidanja viznog sistema za građane Kosova.

Kurc je prije nekoliko dana izrazio skepsu oko ukidanja viza te naglasio kako apsolutni prioritet u ovom trenutku mora imati nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Brnabić je rekla kako Srbija do kraja austrijskog predsjedništva očekuje otvaranje još nekoliko pregovaračkih poglavlja.

Predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je nadu da će njegova zemlja uskoro dobiti status kandidata za prijem u EU.

Učesnici sastanka zemalja zapadnog Balkana učestvuju i u radu Bečkog privrednog foruma, koji se takođe održava u sklopu austrijskog predsjedanja Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije