Svijet

Kurc: Neće biti novih pregovora o Brexitu

Kurc: Neće biti novih pregovora o Brexitu
Foto: Instagram | Kurc: Neće biti novih pregovora o Brexitu

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da EU ne bi ponovo trebala da pregovara sa Velikom Britanijom o sporazumu o izlasku te zemlje iz EU.

On je tako reagovao nakon što je britanski parlament odbacio plan premijerke Tereze Mej o Bregzitu, prenosi Rojters.

"Žao mi je zbog ishoda glasanja o Brexitu u britanskom donjem domu parlamenta. U svakom slučaju neće biti novih pregovora o novom sporazumu povlačenju", napisao je Kurc na Twitteru.

Tusk i Junker pozvali Britaniju da se izjasni o namjerama

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namjerama, nakon što je dogovor o Brexitu doživeo krah u britanskom parlamentu.

"Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rješenje", napisao je Tusk na Twitteru.

Junker je poručio da je "sa žaljenjem" primio vijesti o ishodu glasanja u Britaniji i zatražio da London što pre iznese svoje namjere, jer je "vrijeme uskoro isteklo".

"Rizik haotičnog izlaska Velike Britanije uvećao se večerašnjim glasanjem. Iako ne želimo da se to dogodi, Evropska komisija će da nastavi rad na svom planu kako bi EU bila u potpunosti spremna", poručio je Junker u saopštenju.

Poslije odbacivanja plana, Mejovu sutra očekuje glasanje o nepovjerenju vladi, prenosi AP.

Ona je izjavila da vlada mora da zna da li ima podršku parlamenta.

Uoči glasanja, u kome su 432 britanska poslanika glasalo protiv premijerkinog dogovora o izlasku iz Evropske unije, a 202 su ga podržala, opozicioni lider Džeremi Korbin apelovao je na poslanike da obore vladu i izazovu nove parlamentarne izbore.

Kako ocjenjuje agencija AP, vođstvo Mejove je uzdrmano. Agencija dodaje da britanska vlada ima vremena do ponedjeljka da pronađe "plan B".

Ukoliko Britanija ne ratifikuje dogovor sa EU može se očekivati haotičan izlazak iz bloka 29. marta, kada je formalno zakazan, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije