Ex -Yu

Kurde preko Crne Gore švercuju za 3.500 evra

Kurde preko Crne Gore švercuju za 3.500 evra
Kurde preko Crne Gore švercuju za 3.500 evra

PODGORICA - Državljani Turske, uz pomoć prevoznika i taksista iz Crne Gore, ugovaraju i organizuju poslove švercovanja imigranata, najčešće Kurda, i to za cijenu od 3.500 do 4.000 evra po osobi za prebacivanje preko teritorije Crne Gore, piše u policijskim dokumentima.

Prema tim podacima, postoje tri glavna pravca prebacivanja Kurda preko teritorije Crne Gore.

Prvi pravac je avionima iz Istanbula do Podgorice, a dalje vozilima iz Crne Gore ka BiH, potom u Hrvatsku i Italiju, pišu crnogorski mediji.

Drugi pravac je avionskom linijom Istanbul-Tirana, ili autobusima Istanbul-Makedonija-Albanija. Dalje se imigranti švercuju vozilima ili taksijima ka Crnoj Gori, preko Ulcinja, a u pravcu Hrvatske, Slovenije i Italije.

Treći pravac šverca je iz Albanije preko Crne Gore ka Srbiji, rutom ka Austriji, preko Beograda ili Subotice.

Prema podacima policije, osim Kurda, preko Crne Gore su prebacivani i imigranti iz Pakistana, Alžira, Maroka, Avganistana, Sirije i Tunisa.

"Ilegalne migracije imaju i dalje uglavnom karakter tranzita preko teritorije Crne Gore...", piše u policijskom dokumentu "Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori-SOCTA".

Prilikom prelaska granice Crne Gore, u preko 85 odsto registrovanih slučajeva imigranti prelaze van graničnog prelaza i to uglavnom "zelenu granicu" na kopnu, a rjeđe "plavu granicu" na moru, jezeru ili rijeci.

U Crnu Goru migranti ulaze pješke - planinskim putevima i stazama do prvog naseljenog mjesta /iz Albanije do mjesta Tuzi, a sa Kosova preko planine Bogićevica do Plava ili planine Hajla do Rožaja/, dok ih od Podgorice do granice sa BiH prevoze lokalni krijumčari najčešće privatnim ili taksi vozilima.

"Podaci prikupljeni u sa-radnji sa Direkcijom za azil MUP-a Crne Gore za period od 2011. do septembra 2013. godine pokazuju zabrinjavajući trend rasta broja tražilaca azila", piše u dokumentu Uprave policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije