Ex -Yu

Lažirani dokazi protiv Olivera Ivanovića?

Lažirani dokazi protiv Olivera Ivanovića?
Lažirani dokazi protiv Olivera Ivanovića?

BEOGRAD - Specijalni tužilac Euleksa Cezari Mihalčuk u optužnici protiv Olivera Ivanovića krivotvorio je navode iz dopisa MUP-a Srbije u kojim je jasno naznačeno da Ivanović nije bio ni aktivni niti pasivni pripadnik MUP-a Srbije za vrijeme bombardovanja 1999. godine, piše beogradska "Politika".

Uvidom u dokumenta koja je Srbija uputila Euleksu na zahtjev specijalnog tužioca samoproglašenog Kosova u slučaju optužbi za ratne zločine koje je Ivanović navodno počinio 1999. i 2000. godine, "Politika" je ustanovila da je specijalni tužilac Euleksa krivotvorio navode iz dopisa državnog organa Srbije. 

List navodi da u optužnici piše da odgovor Beograda "sadrži indikacije da je tokom rata okrivljeni možda bio rezervista specijalne policijske jedinice pri MUP-u" i da se tužilac pri tome pozvao na zvaničan dokument MUP-a, preciznije na Upravu Odjeljenja za otkrivanje ratnih zločina.

U tekstu je naznačeno da to ne može da se potvrdi, jer "MUP nema nikakvu dokumentaciju povodom toga". 

"Politika" piše da uvid u dva dokumenta izdata na zahtjev Euleksa pokazuje nešto potpuno suprotno navodima iz optužnice, pošto je MUP, zapravo, obavijestio Euleks da Ivanović uopšte nije zaveden ni kao aktivan, niti kao rezervni pripadnik MUP-a.

U prvom dopisu MUP-a od 4. marta, do kog je "Politika" došla, navedeno je da je Vojnobezbjednosna agencija izvijestila da postoje operativni podaci da je Ivanović tokom borbenih dejstava 1999. bio pripadnik rezervnog sastava MUP-a Srbije u Kosovskoj Mitrovici, ali piše i da je provjerama utvrđeno da "nije bio ni aktivni, niti pasivni pripadnik MUP".

Beogradski list dodaje da je u drugom dopisu, od 30. jula 2014. jasno navedeno da nakon provjere Ivanović, kao ni Nebojša Vujačić, Ilija Vujačić i Saša Lazović, "nisu nikada imenovani ili postavljeni na funkciju u MUP-u Srbije". 

Što se tiče drugooptuženog Dragoljuba Delibašića, navodi se da je bio raspoređen na mjesto načelnika Sekretarijata unutrašnjih poslova u Kosovskoj Mitrovici od 1. novembra 2005. godine, ali rješenje o raspoređivanju nije objavljeno u "Službenom glasniku" niti bilo kom drugom zvaničnom listu. 

List ukazuje da je ovo otkrila u jeku afere koja potresa Euleks u vezi sa iznošenjem insajderskih informacija o tome kako su jedan tužilac, sudija i zamjenik glavnog tužioca primali mito i uticali da se krivični postupci protiv desetine osoba među Albancima na samoproglašenom Kosovu obustave. 

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. godine. U okviru ovog predmeta, optuženi su i Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačiću i Nebojša Lazović. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije