Ex -Yu

Lažnim brakovima za 3.500 € do "papira" na Zapadu

Lažnim brakovima za 3.500 € do "papira" na Zapadu
Lažnim brakovima za 3.500 € do "papira" na Zapadu

LJUBLJANA - Slovačka policija presjekla je kanal kojim su Srbi, Crnogorci ili Makedonci preko lažnih brakova za 3.500 evra dolazili do boravišnih i radnih dozvola.

Oni su dobijali dozvole u Njemačkoj, Danskoj i drugim zapadnim zemljama, a policija je uhapsila petoricu Slovaka koji su od toga napravili rentabilni biznis.

Slovakinje bi prvo sredile sva dokumenta za vjenčanje u inostranstvu, a zatim su vođene u Srbiju gdje bi nakon sklapanja braka dobijale 3.500 evra.

"Zatim bi zajedno sa svojim lažnim suprugom odlazile u Njemačku ili Dansku i tražile dozvolu za boravak", kazala je danas za on lajn dnevnik Aktuality.sk portparol slovačke policije Denisa Balogova.

Dozvolu za boravak Slovakinje bi u Njemačkoj dobijale lako pošto su državljanke članice Evropske unije, a mladoženjama sa zapadnog Balkana odobravan je takođe bez problema boravak po osnovu spajanja porodice.

Slovačka policija uhapsila je petoricu članova te organizovano grupe, dvojica šefova ostaje tokom istrage u zatvoru dok su preostala trojica puštena da se brane na slobodi. Za krivično djelo šverca imigranata prijeti im po slovačkim zakonima od dvije do osam godina zatvora.

Istraga za sada ima čvrste dokaze za pet, a ispituje se još najmanje 20 takvih lažnih namjenskih brakova koje su sklopile Slovakinje starosti od 21 do 43 godine sa muškarcima sa zapadnog Balkana.

Od početka godine slovačka policija uhapsila je 23 osobe koje su organizovale lažne brakove da imigranti uglavnom iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Indije i Nigerije dođu do legalnih dozvola za boravak i rad u Njemačkoj ili Danskoj.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije