Ex -Yu

Lider Mosta Petrov traži i mjesto šefa Sabora?

Lider Mosta Petrov traži i mjesto šefa Sabora?
Lider Mosta Petrov traži i mjesto šefa Sabora?

ZAGREB - Da li su najuticajnija HDZ i Most nezavisnih lista zaista prekinuli pregovore o formiranju nove vlade i da li se Hrvatskoj "smiješe" novi izbori znaće se u ponedjeljak, za sada medijske špekulacije idu ka tome da je navodno lider Mosta Boža Petrov od Andreja Plenkovića tražio, osim mjesta prvog potpredsjednika vlade i mjesto šefa Sabora.

U HDZ-u se to doživljava kao ucjena.

I dok iz Mosta nezavisnih lista negiraju da su pregovori prekinuti, to je informacija koja se juče pojavila u kuloarima, a koja je Jutarnjem listu potvrđena iz HDZ.

"Konkretni razgovori o tome još nisu vođeni pa ima puno spinova, ali mogu reći da je tačna informacija da Most traži i Sabor", rekao je sagovornik zagrebačkog dnevnika.

On je potvrdio i da je Most juče iznenada prekinuo pregovore s HDZ-om oko usklađivanja programske platforme.

"Nismo dobili nikakvo objašnjenje za prekid, rečeno je samo da nema pregovora do ponedjeljka", naveo je.

Iz Mosta potvrđuju da su odlaganje pregovora tražili do ponodeljka, ali ne iznose razloge.

HDZ i Most su u prvoj fazi pregovarali o sedam Mostovih zahtjeva, a kad se to prilično privelo kraju, a ove sedmice su ušli u pregovore o programu i organizaciji buduće vlade.

Iako su s obe strane stizale informacije da se još ne razgovara o konkretnim imenima i resorima, nego o usklađivanju programa, navodno je ipak zapelo oko nekih kadrova.

Prema nekim informacijama ipak se paralelno s programom dogovara oko kadrova i podele resora.

U vrhu HDZ-a ističu da će se o kadrovima razgovarati iduće sedmice.

"Rješavamo sve u paketu. Od toga kakva će biti organizacija vlade i ko će preuzeti odgovornost za koji resor, do toga ko će preuzeti dužnost predsjednika Sabora. Više od toga u ovome trenutku ne mogu otkriti", rekao je sagovornik Jugarnjeg, koji je neposredno uključen u pregovore s Mostom.

Napominje da su sve opcije otvorene. O tome da je čelnik Mosta Božo Petrov u nekom trenutku na sto stavio opciju da bi on mogao preuzeti dužnost šefa Sabora nema zvanične potvrde ni s jedne strane.

Portparol Mosta Miroslav Šimić je potvrdio da do sada nije bilo razgovora o imenima članova kabineta, a za informaciju da je Petrov zainteresovan za funkciju predsednika Sabora, izvori iz HDZ-a ističu da je to pitanje otvoreno.

U HDZ-u, naime, smatraju da raspodjela fotelja treba da bude srazmerna osvojenom broju zastupničkih mesta, HDZ 61 a Most 13, te da manji član koalicije ne bi trebalo da dobije više od četiri ministarstva, odnosno da ne bi mogli da dobiju i mjesto šefa Sabora i mjesto prvog potpredsednika vlade.

"To bi već bila ucjena. Plenković nema razloga da bude toliko velikodušan. To nije realno. Mislim da će Plenković biti tvrd u tim razgovorima, i da će vjerovatno u jednom trenutku reći - dosta", rekao je sagovornik Jutarnjeg iz HDZ-a.

Bilo kako bilo, riječ je o posljednjoj fazi pregovora HDZ-a i Mosta budući da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila drugi krug konsultacija o mandatu za sastav nove vlade za ponedjeljak, 10, a konstitutivnu sednicu Sabora za 14. Oktobar.

(Jutarnji)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije