Ex -Yu

Linta: Deklaracija o Šešelju je vrhunski cinizam Hrvatske

Linta: Deklaracija o Šešelju je vrhunski cinizam Hrvatske
Linta: Deklaracija o Šešelju je vrhunski cinizam Hrvatske

BEOGRAD- Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta smatra da je Deklaracija o Vojislavu Šešelju, koju je usvojio hrvatski Sabor, jednostran i neprihvatljiv politički akt i dodatni pritisak na Srbiju da preuzme na sebe svu krivicu za rat i stradanje devedesetih godina prošlog vijeka.

Linta je ocijenio da je vrhunski cinizam da Hrvatska traži od Srbije da osudi Šešeljev govor mržnje, projekat velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica a istovremeno nije spremna da osudi govor mržnje u Hrvatskoj, realizaciju Tuđmanovog projekta "Hrvatska sa što manje Srba", saopšteno je iz Koalicije.

On je vrhuncem cinizma nazvao i stav hrvatske strane da samo Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu predstavlja uvredu za žrtve i njihove porodice i naglasio da se niko ne pita koliko su uvrijeđene porodice srpskih žrtava stradalih u "Oluji" zbog oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Linta je još jednom pozvao Tužilaštvo Haškog tribunala da preispita pravosnažnu presudu u predmetu "Gotovina i drugi" jer je, kako navodi, nakon izricanja presude došlo do novih činjenica.

"Obavljene su ekshumacije iz dvije grupne grobnice sa lokacija u Šibeniku i Zadru gdje su ekshumirani posmrtni ostaci 87 lica. Tražimo da Haški sud prizna svoju grešku i preispita presudu", poručio je Linta.

Hrvatski Sabor jednoglasno je usvojio Deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora /predsjednika SRS/ Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačke i velikosrpske retorike.

Evropski parlament danas odlučuje o svojoj rezoluciji o Šešelju, takođe na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije