Ex -Yu

Linta: Hrvatski carinici imaju poseban tretman za Srbe

Linta: Hrvatski carinici imaju poseban tretman za Srbe
Linta: Hrvatski carinici imaju poseban tretman za Srbe

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta upozorio je da hrvatski carinski službenici na graničnim prelazima imaju "poseban tretman" za hrvatske državljane srpske nacionalnosti koji privremeno žive u Srbiji i da im vrlo često izriču prekršaje zbog upravljanja vozilima sa srpskim registarskim oznakama.

On je kao primjer naveo Živka Babića iz Mokrog Polja kod Ervenika kome je hrvatska policija 8. jula na Graničnom prelazu Stara Gradiška, prilikom ulaska iz BiH u Hrvatsku, oduzela vozilo sa srpskim registarskim tablicama i odvezla ga u carinsko skladište u Slavonski Brod.

Linta ističe da je dan kasnije načelnik regionalne carinske kancelarije u Osijeku Davor Petović donio dva rješenja po kojima je Babić počinio carinski i poreski prekršaj, te da treba da plati 29.300 kuna /oko 4.100 evra/ za carinu, porez na dodatu vrijednost /PDV/ i porez na motorno vozilo.

"Zbog klauzule da će mu ukoliko ne plati carinu i PDV u roku od 15 dana regionalna carinska kancelarija u Osijeku vozilo staviti na javnu licitaciju Babić je bio prinuđen da ponovo plati carinu, PDV i porez na motorno vozilo u visini oko 4.100 evra i vratio se u Srbiju", rekao je Linta.

On je naglasio da je Petović bio dužan da na Babića primjeni član 9 stav 2. Aneksa C Konvencije o privremenom uvozu u kojem se navodi da "prevozna sredstva za privatnu upotrebu mogu ostati na teritoriji privremenog uvoza u periodu, kontinuiranom ili ne, od šest mjeseci za svaki period od 12 mjeseci".

Linta je upravo zato od Vlade Hrvatske i premijera Zorana Milanovića zatražio da donese odluku kojom će naložiti Ministarstvu finansija da poništi rješenja o carinskom i poreskom prekršaju, vrati sredstva Babiću, koje je uplatio za navodni carinski i poreski prekršaj, te stopira rješenje o prekršajnoj kazni.

"U suprotnom, veliki broj hrvatskih državljana koji živi u Srbiji smatraće da nadležni organi krše pravila s ciljem njihovog zastrašivanja i odvraćanja da svojim vozilima srpskih registarskih tablica slobodno putuju u svoja mjesta prebivališta u Hrvatskoj", zaključio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije