Ex -Yu

Linta: Neophodno da Hrvatska konačno počne poštovati prava Srba

Linta: Neophodno da Hrvatska konačno počne poštovati prava Srba
Linta: Neophodno da Hrvatska konačno počne poštovati prava Srba

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta smatra da je neophodno da hrvatska strana konačno počne poštovati prava Srba u Hrvatskoj.

Linta je ocijenio da je dobro što će u Hrvatskoj danas i sutra biti održana sjednica međuvladinog Mješovitog odbora Srbije i Hrvatske za nacionalne manjine.

Sjednica Mješovitog odbora biće održana u Zagrebu i Vrhovinama, u Lici, dok je prethodna sjednica održana prije više od tri godine u Beogradu i Šidu, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbjeglica.

Linta je istakao da očekuje da će srpski dio međuvladinog Mješovitog odbora, na čelu sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvjete Srbije Zoranom Mašićem, insistirati da hrvatska strana konačno počne poštovati prava Srba u Hrvatskoj.

"Neophodno je da Hrvatska što prije počne provoditi odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine", istakao je Linta.

On zahtijeva da Hrvatska provede odredbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o dvojezičnosti u 23 lokalne samouprave gdje je učešće Srba iznad 33 odsto, kao i da se u 11 županija uvede dvojezičnost, odnosno da srpski jezik bude u službenoj upotrebi sa hrvatskim.

Linta je istakao i da je potrebno da hrvatska vlast obezbijedi zapošljavanje Srba u organima državne uprave proporcionalno učešću u ukupnom stanovništvu, kao i da obezbijedi obrazovanje Srba na srpskom jeziku i pismu ili uvođenje dodatnih časova u svim lokalnim samoupravama, kao što je predviđeno zakonskim propisima.

Napominjući da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina predviđena ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalne manjine na području opština i gradova gdje pripadnici čine najmanje trećinu stanovništva, Linta je podsjetio da prema popisu stanovništva iz 2011. godine u 21 hrvatskoj opštini i dva grada Srbi čine više od 33 odsto stanovništva.

On je naglasio da u velikoj većini od 23 lokalne samouprave gdje Srbi čine više od trećine stanovništva nisu postavljene dvojezične table na državnim i institucijama, a da su dvojezične table postavljene u većini lokalnih samouprava samo na opštinskim zgradama, o čemu odlučuje lokalna vlast u kojoj učestvuju Srbi.

Linta navodi da, sa druge strane, italijanska nacionalna manjina u Istri ima sva prava, bez obzira što je zastupljenost te manjine u samo jednom gradu iznad 33 odsto, a pravo na dvojezičnost već dugi niz godina koriste i Mađari i Česi na području Slavonije i Baranje.

U saopštenju se podsjeća i da je Srbija usvojila Zakon o zaštiti prava i slobodama nacionalnih manjina kojim je predviđeno uvođenje službene upotrebe jezika i pisma ukoliko je procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika 15 odsto, dok je u Hrvatskoj zakonski minimum za službenu upotrebu jezika i pisma daleko strožiji i iznosi 33 posto.

Linta navodi da pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina obezbjeđuje zapošljavanje u organima države uprave proporcionalno učešću u ukupnom stanovništvu, dok je u praksi i ova odredba ostala "gotovo mrtvo slovo na papiru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije