Ex -Yu

Linta: Novi Zakon u Hrvatskoj završni čin otimanja srpske imovine

Linta: Novi Zakon u Hrvatskoj završni čin otimanja srpske imovine
Foto: Ilustracija | Linta: Novi Zakon u Hrvatskoj završni čin otimanja srpske imovine

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta rekao je da hrvatski Zakon o upravljanju javnom imovinom, koji je usvojen u hrvatskom parlamentu, predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća.

Linta je istakao da Hrvatska krši Sporazum o sukcesiji i pozvao Srbiju da reaguje, odnosno da pošalje elaborat Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Savjetu Evrope i na taj način upozna međunarodnu zajednicu i javnost o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj. 

Linta je za "RTS" rekao da je otimanje srpske imovine u Hrvatskoj počelo 1991. godine i da ono i danas traje. 

"Ovaj zakon predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, fabrika i drugih institucija. Podsjećam da je još vlada HDZ-a 1991. godine usvojila uredbu kojom je počelo otimanje srpske imovine. Vlasnik nekretnina se proglasi državnim neprijateljem i kreće prodaja uglednim HDZ-ovcima. Proces traje 27 godina", naveo je Linta. 

On je napomenuo da su određene firme u Srbiji, koje su prošle sve sudske instance u Hrvatskoj, sada došle pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali da Hrvatska, da bi spriječila eventualno povoljne presude Evropskog suda o vraćanju imovine srpskim firmama, donosi ovaj skandalozni antievropski zakon. 

"Ovim zakonom Hrvatska krši ne samo sopstveni Ustav, evropsko zakonodavstvo, krši Bečki Sporazum o sukcesiji – Aneks G tog sporazuma koji se zove privatna svojina i stečena prava", naglasio je Linta. 

On je podsjetio da se u tom sporazumu jasno navodi da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koje su imali 31. decembra 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama, moraju biti proglašeni ništavnim. 

"Hrvatska od 2004. godine, kada je taj sporazum stupio na snagu, odbija da vrati srpsku imovinu", objasnio je Linta. 

On je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da napravi eloborat o kršenju prava srpskih građana i srpskih pravnih subjekata i upozna međunarodne organizacije i međunarodnu javnost i UN o tome da Hrvatska krši temeljnu vrijednost EU i današnje civilizacije – ljudska prava. 

Linta je rekao da je jedna od procjena da oteta imovina srpskih pravnih subjekata vrijedi blizu dvije milijarde evra. 

"Riječ je o velikoj vrijednosti. Sličana situacija je sa otimanjem imovine proteranih Srba i srpskih povratnika - 40.000 otetih stanarskih prava, 50.000 zaostalih neisplaćenih o otetoj dinarskoj deviznoj štednji, 800.000 katastarskih parcela – otetog poljoprivrednog i šumskog zemljišta", dodao je Linta. 

Hrvatski Zakon o podsticanju ulaganja predviđa da se imovina srpskih firmi u Hrvatskoj iz vremena bivše Jugoslavije, može dati u zakup, a po isteku zakupa ulagači će moći da je otkupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije